Menu
Kurdiskledede SDF-styrker har omringet det store Gweiran-fengselet i Hasakeh, som ble stormet av IS-krigere torsdag i forrige uke. Blant de mange fangene i fengselet er det rundt 850 barn. Foto: AP / NTB

Masseflukt etter IS-angrep nordøst i Syria

Opptil 45.000 mennesker har flyktet fra hjemmene sine i Hasakeh nordøst i Syria, der IS-krigere har tatt kontroll over et fengsel med flere hundre mindreårige.

Av NTB | 24.01.2022 17:22:01

konflikt, krig og fred: Over 100 IS-krigere stormet torsdag det kurdiskdrevne Ghwayran-fengselet i Hasakeh og satte fri mange av fangene der. Siden har det rast harde kamper i byen.

Kurdiskledede SDF-styrker har omringet fengselet og har fått flystøtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er minst 154 mennesker drept, blant dem 102 IS-krigere, 45 kurdiske soldater og sju sivile. Kampene har drevet mange innbyggere på flukt.

– Opptil 45.000 mennesker har flyktet fra sine hjem, opplyser FNs nødhjelpskontor OCHA.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) befinner det seg rundt 850 mindreårige inne i fengselet, de yngste ned i tolvårsalderen, og det fryktes at mange av dem nå skal bli rekruttert til IS.

SDF anklager IS-krigerne for å bruke barna som levende skjold, noe som gjør det vanskelig å gjenerobre fengselet.

Mandag stengte SDF ned hele Hasakeh, påla butikker i byen å holde stengt og tømte gatene.

– For å hindre at terroristceller unnslipper har den kurdiske administrasjonen nordøst i Syria kunngjort fullstendig nedstenging av områdene i og rundt Hasakeh de neste sju dagene, het det i en kunngjøring.

I de øvrige kurdisk-kontrollerte områdene nordøst i Syria er det innført nattlig portforbud mellom klokka 18 og 6.

(©NTB)

Flere nyheter: