reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Forfatter og nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj (i midten) ble i august avhørt om opposisjonens overgangsråd. Hun støtter opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja, som har gått i eksil i Litauen. Foto: Sergei Grits / AP / NTB scanpix

Maskerte menn ved nobelprisvinners hjem i Minsk

Maskerte menn har tatt oppstilling ved boligen til den hviterussiske regimekritikeren og nobelprisvinneren i litteratur, Svetlana Aleksijevitsj.

Av NTB | 09.09.2020 12:38:11

Kriminalitet og rettsvesen: Den svenske oversetteren Kajsa Öberg Lindsten snakket med Aleksijevitsj på telefon da mennene ankom utenfor boligen i den hviterussiske hovedstaden, melder Sveriges Television.

– Med svært lav stemme sa hun: «Nå er de her, menn i svarte klær og masker. Og på gaten står det biler uten registreringsskilter. Nå kan jeg ikke snakker mer», forteller Lindsten til kanalen.

– Det er ikke flere igjen av mine likesinnede venner i rådet. Alle er i fengsel eller kastet ut av landet. I dag ble den siste av dem, Maksim Znak, tatt, sier hun, men legger til at opposisjonen er motstandsdyktig.

– De som er tatt fra oss, vil bli erstattet av hundrevis av andre, skriver hun og avslutter meldingen med at «en eller annen ukjent person ringer på hos meg igjen».

Hviterusslands riksadvokat har innledet etterforskning av rådet etter å ha kalt det en trussel mot rikets sikkerhet.

Znak, en advokat som også satt i koordineringsrådet, ble pågrepet og siktet for å forsøke å påvirke landets sikkerhet, sier den hviterussiske menneskerettsgruppen, Viasna.

– Menn i svarte masker forsøkte å ta seg inn i leiligheten. Hun har bedt folk komme til huset der hun bor, men oppfordrer alle til å komme i store grupper, ettersom det står busser og venter på gårdsplassen, sier han.

Flere har fulgt oppfordringen, også diplomater og journalister. Til Göteborgs-Posten sier Wallin at de håper å beskytte Aleksijevitsj med sin tilstedeværelse.

– Hun sier hun er klar til å snakke med pressen på stedet, sier han.

I en uttalelse på nettsiden til den hviterussiske PEN-klubben kommenterer hun situasjonen etter at kolleger i opposisjonen er pågrepet eller tvunget til å forlate landet. Hun sier også at hun er det siste frie medlemmet av koordineringsrådet som opposisjonen har opprettet for å forhandle med myndighetene om en maktovergang.

Aleksijevitsj støtter opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja og sitter altså i det såkalte koordineringsrådet. Flere frykter at Aleksijevitsj kan lide samme skjebne som dem som er bortført eller sendt ut av landet.

Ifølge Interfax sier Aleksijevitsj at hun ikke har planer om å forlate landet. Den kjente forfatterens svenske forlegger Ola Wallin sier det så langt ikke virker som om hun er pågrepet.

(©NTB)

Flere nyheter: