Menu
Marte Olsbu Røiseland kan bli OL-dronning i Beijing. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Marte Olsbu Røiseland med supersprint – tok Norges 200. OL-gull

Marte Olsbu Røiseland leverte et plettfritt sprintløp i OL og utklasset konkurrentene. Med gull tok hun sin tredje medalje på tre øvelser i Beijing-lekene.

Av NTB | 11.02.2022 11:22:19

Sport: Det var Froland-skiskytterens første individuelle OL-gull og bare det andre til en norsk kvinneløper noen gang. Tora Berger tok det første på normaldistansen i Vancouver i 2010.

Den gang tok Berger Norges 100. gull i vinter-OL. Røiselands sprintseier ga det 200. norske gullet totalt i sommer- og vinter-OL.

31-åringen er kommet inn i OL i kanonform, og fredag viste hun konkurrentene ryggen fra et tidlig startnummer. Hun leverte trolig sitt beste løp noen gang med både to fulle hus på standplass og raskeste langrennstid av samtlige løpere.

– Jeg er så glad. Jeg var så nervøs før løpet i dag, mer enn normalt. Jeg visste at jeg hadde truffet bra på formen, men så var det den skytingen, sa Røiseland til Discovery.

– Jeg måtte prøve å glemme det sisteskuddet på normalen (bom). Jeg gjorde mitt aller, aller beste løp i dag, og det er jeg skikkelig godt fornøyd med.

Ved stående skyting var den spenningen over. Öberg fylte igjen, men hadde tapt 25 sekunder i løypa.

Til slutt ble det sølv til Öberg og bronse til den meritterte italieneren Dorothea Wierer. De ble begge slått med over halvminuttet. Ingrid Landmark Tandrevold gjorde en solid sprint med ti treff og ble nummer fem.

I målområdet kollapset Tandrevold, og hun måtte hjelpes på beina av medisinsk personell. Høyden i løypa i Zhangjiakou er en påkjenning for løperne.

– Hun var sliten i mål, ja. Hun får nesten snakke for seg selv. Men det er slitsomt å gå her, det kjenner jeg på selv, sa lagvenninnen Tiril Eckhoff.

Norge er ikke bortskjemt med OL-gull i skiskyting på kvinnesiden. Bare Tora Berger har tatt individuelt gull tidligere (normaldistanse 2010). I tillegg har Norge to gull i blandet stafett (Tiril Eckhoff 2, Berger 1, Røiseland 1).

– Det blir for mye for en enkel sørlending, kjenner jeg. Jeg klarer ikke å skjønne hva som skjer, jeg er bare utrolig fornøyd med løpet mitt, sa hun til Discovery.

Sprintseieren legger selvsagt et kjempegodt grunnlag for en ny medalje på søndagens jaktstart.

– Marte har et jævlig godt utgangspunkt. Her tror jeg det blir flere medaljer, altså, flirte Eckhoff da hun møtte norsk presse etter løpet.

Fossum-skiskytteren gikk som de andre norske kvinnene bra i sporet, men hun ble slått med 1.16,1 av Olsbu Røiseland. Det holdt til 11.-plass.

– Jeg vil si at det er kjempebra. Jeg får ta det med meg og bygge videre på det, sa Eckhoff.

Ida Lien ødela sitt løp på stående skyting, der hun pådro seg tre bom. I alt ble det fire bom og 38.-plass for utøveren fra Simostranda.

Det ble tidlig tydelig at Marte Olsbu Røiseland skulle ta medalje på sprinten, men svenske Elvira Öberg skapte noe spenning da hun skjøt fullt på liggende og passerte fire tidels sekund foran den norske stjernen.

Røiseland er den første norske skiskytterkvinnen som tar to gull i ett og samme OL.

Eckhoff selv har hatt en trøblete sesong, men ble likevel nevnt blant outsiderne før sprinten. Én bom på hver skyting ødela hennes medaljesjanse.

(©NTB)

Flere nyheter: