reklame for Sheiken Bowling
Menu
Bæreraketten med landfartøyet Perseverance og minihelikopteret Ingenuity ble skutt opp fra Nasas base i Florida. Foto: John Raoux / AP / NTB scanpix.

Mars-raketten: Vellykket oppskyting

Bæreraketten som frakter det første flygende fartøyet til Mars, ble torsdag skutt opp fra Nasa-basen i Cape Canaveral.

Av NTB | 30.07.2020 14:32:49

Vitenskap og teknologi: Direktebilder viser at det var en vellykket oppskyting. Fartøyet er ventet å nå den røde naboplaneten i februar 2021.

Den amerikanske raketten setter kursen mot Mars med et landfartøy kalt Perseverance og et minihelikopter kalt Ingenuity. Sistnevnte skal forsøke å bli det første flygende fartøyet på en annen planet.

Nordmannen Håvard Fjær Grip leder det historiske forsøket og skal styre det lille helikopteret på overflaten av den røde naboplaneten fra jorda.

Formålet med prosjektet er å gjennomføre eksperimentelle testflyginger. På det lengste vil helikopteret kunne fly 90 sekunder om dagen. Teamet håper å kunne fly opp til fire-fem turer i løpet av en måned.

– Det eneste kriteriet for suksess for oss, er om vi klarer å fly på Mars for første gang i historien. Vi mener det er høy sannsynlighet for å få det til, sier Grip til NTB.

(©NTB)

Flere nyheter: