Menu
En kunde ved en Gamestop-butikk i Vernon Hills i den amerikanske delstaten Illinois. Foto: AP / NTB

Markert nedgang på New York-børsene – Gamestop stiger videre

De store aksjeindeksene i New York endte ned rundt 2 prosent fredag. Aksjene i spillbutikk-kjeden Gamestop steg med nesten 67,9 prosent.

Av NTB | 29.01.2021 22:53:38

Fritid: Ved stengetid var industriindeksen Dow Jones ned 2,0 prosent. Den brede S&P 500-indeksen falt 1,9 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq gikk ned 2,0 prosent.

I tillegg til den voldsomme veksten i Gamestop, som siden årsskiftet har steget flere hundre prosent, fortsatte også kinokjeden AMC oppturen. Kursen steg 53,7 prosent.

De kraftige økningen fredag skjer etter at aksjehandel-plattformen Robinhood dagen før stanset handelen i en rekke aksjer som var gjenstand for heftig spekulasjon.

Mye av børsuroen har utspring i diskusjonsgruppa r/wallstreetbets på nettforumet Reddit. Der har brukerne gått sammen om å investere i aksjer der store hedgefond og andre tunge investorer har inngått store veddemål på kursfall, såkalt shortsalg.

Begrepet «diamond hands» går igjen på nettforumet – det betyr å sitte på aksjene som stiger og ikke realisere gevinstene – nettopp for å tvinge kursene ytterligere opp.

Det ser ut til å bidra til den generelle børsnedgangen i USA.

Fredag kunngjorde også det amerikanske finanstilsynet SEC at de følger nøye med både på den voldsomme kurssvingningen til «visse aksjer» og aktører som fatter beslutninger som rammer småsparere.

Det førte til et kraftig kursfall og sterke reaksjoner både fra hobbyspekulanter og amerikanske politikere. Siden har Robinhood åpnet opp igjen for begrenset handel.

Flere av de institusjonelle storinvestorene skal allerede ha fått problemer fordi de har satset store penger på Gamestop-nedgang. Noen av dem har vært nødt til å kvitte seg med andre aksjer for å kompensere for pengene de har tapt, ifølge investorer som nyhetsbyrået AP har snakket med.

(©NTB)

Flere nyheter: