Menu
Røyk stiger opp over Mariupol etter et artilleriangrep i begynnelsen av mars. Illustrasjonsfoto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB

Mariupols viseordfører avviser at byen holder på å gå tom for ammunisjon

Regjeringsstyrker i Mariupol skriver i en uttalelse mandag de at de snart er tomme for ammunisjon. Viseordføreren i byen avviser påstanden som «falsk».

Av NTB | 11.04.2022 20:49:40

Politikk: – Informasjonen om regjeringsstyrkene er falsk. Jeg kommenterer ikke falsk informasjon, sier viseordfører Serhij Orlov til BBC.

Han sier kampene om den strategisk viktige havnebyen fortsetter.

– Russerne har midlertidig kontroll over deler av byen. Ukrainske soldater fortsetter å forsvare de sentrale og sørlige delene av Mariupol, i tillegg til industriområdene og så videre, sier Orlov til den britiske kringkasteren.

– Det blir døden for noen av oss, fangenskap for resten, skriver regjeringsstyrker i Mariupol på Facebook mandag.

Marineinfanteristene skal ha blitt drevet tilbake av russiske invasjonsstyrker og omringet.

– Det siste slaget blir trolig i dag, siden vi er i ferd med å gå tomme for ammunisjon, heter det i meldingen.

Lederen for de prorussiske separatistene i Donetsk, Denis Pusjilin, sier de har tatt kontroll over havna i den beleirede ukrainske byen Mariupol. Påstanden er foreløpig ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Ukrainske myndigheter har tidligere sagt at minst 5.000 sivile er drept i Mariupol. Men i en videotale til nasjonalforsamlingen i Sør-Korea mandag opererte president Volodymyr Zelenskyj med et høyere tall, ifølge BBC.

– Mariupol er blitt ødelagt, det er titusener av døde, men til tross for dette har ikke russerne stanset sin offensiv, sa han.

Tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Også de prorussiske myndighetene i Donetsk i Øst-Ukraina har imidlertid sagt at minst 5.000 sivile er drept i byen.

– Fjellet av sårede utgjør nesten halvparten av brigaden. De som ikke mangler lemmer, går tilbake til kamp, skrev de i innlegget.

Fordi militære styrker er blitt drept, tas alle som kan kjempe, ut i kamp. Blant annet kokker, sjåfører og til og med orkesteret.

– Vi har gjort alt mulig og umulig for å beholde kontrollen over byen.

Marineinfanteristene har klaget over lite støtte fra Ukrainas militære ledelse og sagt at ingen vil prate med dem lenger fordi de har blitt avskrevet.

På bordet lå blant annet et forslag fra EUs utenrikssjef Josep Borrell om å bevilge ytterligere 500 millioner euro til leveranser av våpen og militært utstyr.

Etter møtet sier Borrell at EU må prioritere militær støtte framfor sanksjoner. Å stanse gassimporten fra Russland vil ikke stanse den russiske hærens stridsdyktighet, mener han.

– Det er militær støtte som virkelig gjelder, sa Borrell.

I tillegg diskuterte ministrene nye sanksjoner mot Russland, som seks uker etter invasjonen ventes å iverksette en større offensiv mot de ukrainske forsvarslinjene øst i landet.

For å legge ytterligere press på Russland kan det bli aktuelt med en boikott av russisk olje, men det er uenighet blant medlemslandene på dette punktet.

I forrige uke vedtok unionen å forby import av russisk kull. Fortsatt blir det brukt russisk olje til en verdi av 450 millioner euro i EU-landene hver eneste dag, ifølge anslag fra den Brussel-baserte tenketanken Bruegel.

Tidligere mandag uttalte regjeringsstyrker i byen på Facebook at de forbereder seg på et «siste slag» og at de holder på å gå tom for ammunisjon.

Mariupol har vært beleiret av russiske styrker i over en måned, og en stor del av byens bygninger er bombet i stykker. Flyktninger fra Mariupol har fortalt om desperate tilstander der sultende innbyggere er blitt drept når de har våget seg ut fra sine tilfluktssteder for å finne drikkevann.

Kampen mot russiske styrker i Mariupol har vart i 47 dager. Soldatene i byen har sagt at om lag halvparten av mennene deres er såret.

Mandag møttes EUs utenriksministre for å drøfte mer støtte til Ukraina.