Menu
Onsdag ber Boris Johnson Parlamentet ratifisere avtalen og «få brexit unnagjort», som har vært statsministerens slagord gjennom prosessen. Arkivfoto: Alberto Pezzali / AP / NTB

Maratondag for brexit i det britiske Parlamentet

Underhuset i London har startet den formelle behandlingen av brexitavtalen. Saken er ventet å passere alle stadier i løpet av en maratondag i Parlamentet.

Av NTB | 30.12.2020 10:53:23

Politikk: Parlamentet er kalt inn til ekstraordinært romjulsmøte for å ratifisere avtalen så den kan begynne å løpe fra nyttår. Statsminister Boris Johnson har flertall i Underhuset, og det er ventet at lovforslaget som formaliserer avtalen med EU blir vedtatt. Forslaget omtales som lov om det fremtidige forholdet til Den europeiske union.

Parlamentsleder Lindsay Hoyle satte i gang debatten etter å ha takket staben i nasjonalforsamlingen som har gjort det mulig å samle de folkevalgte midt i romjulen og mens landet er underlagt strenge restriksjoner. Flere parlamentarikere deltar via nettet.

Det er lagt opp til rundt fem timer med debatt og votering i Underhuset før saken sendes til Overhuset ved 16-tiden. Når lorder, ladyer og biskoper har sagt sitt – 145 av dem har bedt om ordet – går saken tilbake til Underhuset, som har rett til å stemme over eventuelle endringer fra det andre kammeret. Den siste avstemningen i Overhuset kan komme så sent som ved 23-tiden. I så fall vil dronningens formelle samtykke innhentes når klokken nærmer seg midnatt i London.

(©NTB)

Flere nyheter: