reklame for Utvik Autoservice
Menu
Philip Manshaus' forsvarer Unni Fries mente han var utilregnelig da han drepte stesøsteren og gikk til angrep på Al-Noor-moskeen i Bærum. Retten er ikke enig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Manshaus-saken: Retten legger sakkyndig-vurderinger til grunn

Philip Manshaus var tilregnelig da han drepte stesøsteren og angrep Al-Noor-moskeen, mener tingretten, som legger de sakkyndiges konklusjoner til grunn.

Av NTB | 11.06.2020 12:04:01

Krig og konflikter: – Etter rettens syn er det ikke fremkommet momenter under hovedforhandlingene som gir grunn til å trekke de sakkyndiges konklusjon i tvil, slo tingrettsdommer Annika Lindström fast da hun torsdag leste opp dommen mot Philip Manshaus (22). Han ble dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 14 år.

Hun viste til at de tre oppnevnte sakkyndige i saken, overlege og spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykologspesialist Ann Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri Helge Haugerud, etter elleve samtaler med Manshaus over flere måneder ikke så noen tegn til psykose.

De tre viste til psykologspesialist Marianne Teigland som utarbeidet en foreløpig rettspsykiatrisk erklæring om Manshaus i 2019. Hun vurderte ham ikke som psykotisk, men at han kunne være i utviklingen av schizofreni.

– De sakkyndige har derfor spesielt fokusert på om tiltalte var eller er psykotisk. Manshaus har vært grundig utredet, og de sakkyndiges erklæring bygger på et meget godt grunnlag. De har vurdert momenter forsvaret har trukket fram som grunnlag for tvilen om tilregnelighet, sa Lindström.

– Vi har lagt vekt på de sakkyndiges konklusjon, premissene for konklusjonen og deres muntlige forklaringer under hovedforhandlingen, sa hun.

Handlingene til Manshaus vurderes primært som et resultat av en radikaliseringsprosess.

(©NTB)

Flere nyheter: