Menu
Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus blir sittende i varetekt til rettssaken begynner i mai. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Manshaus i varetekt fram til rettssaken i mai

Oslo tingrett har gitt politiet medhold i at drapstiltalte Philip Manshaus kan sitte varetektsfengslet til rettssaken mot ham begynner 7. mai.

Av NTB | 02.03.2020 12:17:01

Krig og konflikter: 22-åringen blir denne gangen dermed sittende i over ni uker i varetekt. Ved forrige fengslingsmøte fikk påtalemyndigheten medhold i sin begjæring om åtte ukers varetekt.

Mandagens kjennelse var også i tråd med politiets begjæring.

Politiadvokat Børge Enoksen i Oslo politidistrikt begrunner begjæringen med at det siden fengslingsmøtet 6. januar er tatt ut tiltale, og at saken er berammet.

– Derfor mener vi at det er unødvendig å prøve saken for retten på nytt før hovedforhandlingen, sier Enoksen til NTB.

For første gang siden han møtte i retten etter drapet og terrorhandlingen han er siktet for, gjorde han ingen hilsen i retten, men satte seg rolig ned mellom forsvarerne.

Han erkjente fortsatt ikke straffskyld, ba seg løslatt og svarte også at han ikke kommer til å anke kjennelsen. Utover det hadde han ikke noe å meddele retten.

Etter et svært kort fengslingsmøte, der ingen av partene hadde noen spørsmål, besluttet tingrettsdommer Hilde Foyn Bruun at siktede fortsatt kan holdes fengslet til hovedforhandlingen.

Rettssaken varer fram til 26. mai, med rettsfrie dager 18. og 22. mai, altså tolv dager. Aktor er statsadvokat Johan Øverberg, mens Manshaus forsvares av Fries og Beckstrøm.

Philip Manshaus har sittet varetektsfengslet siden han 10. august i fjor skjøt sin stesøster i Eiksmarka i Bærum og deretter angrep Al-Noor-moskeen på Skui.

Han har erkjent drapet og terrorhandlingen han er tiltalt for. I tiltalen, som ble tatt ut 13. februar, skriver Øverberg at det tas forbehold om å legge ned påstand om forvaring.

Philip Manshaus møtte mandag morgen til et nytt fengslingsmøte i Oslo tingrett med sine to forsvarere til stede, advokatene Unni Fries og Audun Beckstrøm.

Dommer Annika Lindström i Asker og Bærum tingrett blir administrator under rettssaken som begynner i Sandvika 7. mai.

(©NTB)

Flere nyheter: