reklame for smiaa
Menu
Over 100 av mannskapet om bord på det amerikanske hangarskipet USS Theodore Roosevelt har fått påvist koronasmitte, men Det hvite hus sparker nå kapteinen som varslet om dette. Foto: AP / NTB scanpix

Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken

Kapteinen på USS Theodore Roosevelt, som fikk sparken etter å ha varslet om koronautbrudd om bord, ble hyllet av mannskapet da han lørdag forlot hangarskipet

Av NTB | 04.04.2020 14:17:25

Medisin og helse: Brett Crozier skrev tidligere i uken et notat til den amerikanske marineledelsen og ba om å få sette 90 prosent av mannskapet på nærmere 5.000 i land på stillehavsøya Guam. Flere titall hadde da fått påvist smitte om bord, og viruset spredte seg raskt.

Torsdag kom svaret fra USAs fungerende marineminister Thomas Modly, som anklaget Crozier for å ha utvist ekstremt dårlig dømmekraft og ga ham sparken som skipssjef.

Ifølge Modly sendte Crozier notatet til for mange, noe som resulterte i at det ble lekket til en amerikansk avis. Dette virket ifølge marinesjefen «destabiliserende» og reiste tvil om marinens kampevne.

– Kaptein Crozier, kaptein Crozier, lød taktfaste rop.

– Slik er det man tar farvel med en av de flotteste kapteinene man noensinne har hatt, sier en av mannskapet i en video som er lagt ut i sosiale medier.

– En påminnelse om hva som kan skje når man sier som sant er til makthaverne. Det er Trump-administrasjonen som utviser dårlig dømmekraft her, ikke en modig offiser som forsøkte å beskytte mannskapet sitt, tvitrer Biden.

Over 100 har hittil fått påvist koronasmitte om bord på USS Theodore Roosevelt, og ifølge den amerikanske marinen vil rundt 3.000 av mannskapet bli satt karantene på Guam.

Da kapteinen lørdag forlot hangarskipet og gikk i land på Guam, ble han hyllet av mannskapet. Flere hundre hadde tatt oppstilling langs rekka da Crozier gikk alene ned landgangen.

Flere demokrater i USA har kritisert sparkingen av Crozier, blant dem tidligere visepresident Joe Biden.

(©NTB)

Flere nyheter: