Menu
Færder fyr i øykommunen som nå har registrert 56 tilfeller av deltavarianten. Foto: Lise Åserud / NTB

Mann politianmeldt for å ha forårsaket deltautbruddet i Tønsberg og Færder

En ung mann stakk av fra et karantenehotell i Oslo etter å ha vært i utlandet. Det ble starten på det store utbruddet av deltavarianten i Tønsberg og Færder.

Av NTB | 22.06.2021 21:09:45

Medisin og helse: Mannen kom til karantenehotellet i Oslo en lørdag i mai etter å ha tatt en hurtigtest på Gardermoen og skulle være isolert på karantenehotellet til han hadde fått en negativ koronatest.

Isteden reiste mannen til Tønsberg etter bare tre dager, og han oppholdt seg heller ikke i karantene da han kom hjem.

Konsekvensen er foreløpig 75 sikre smittetilfeller som er en del av smittekjeden forårsaket av personen som anmeldes, konstaterer Tønsberg kommune.

Flere av de smittede har tilknytning til et kor som hadde gjennomført en konsert i Tønsberg tidligere i juni.

Mannen er politianmeldt av Tønsberg kommune for å ha brutt karantenekravet etter innreise til Norge.

– Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen og ser hvilket enormt omfang det kan få når en som er smittet, ikke overholder karantenereglene, sier kommuneoverlege Per Kristian Opheim i en pressemelding.

Mens resten av Norge fikk nyheter om ny gjenåpning av samfunnet forrige fredag, besluttet Tønsberg og Færder kommune videreføring av strengere lokale regler i en uke til.

Det innføres påbud om bruk av munnbind i de to kommunene fram til fredag. De nasjonale lettelsene vil ikke gjelde der, og tiltakene kommunen har innført etter smitteutbruddet, videreføres.

– Dette har særlig påvirket barn og unge. Blant annet ble alle skoleavslutninger og fritidsaktiviteter i Færder og Tønsberg avlyst for å få kontroll med smitteutbruddet. Trinn 3 i regjeringens gjenåpningsplan er også utsatt, foreløpig i en uke, i de to kommunene, sier Opheim.

Kommunenes smittesporere har flere ganger sett at smitteveien leder tilbake til den unge mannen som har blitt smittet av deltavarianten.

– Siden vi ikke har deltavarianten i området fra før, så styrker det at smittesporingen vår er korrekt, sier Opheim til NRK.

– Dette viser hvor store konsekvensene kan bli når noen ikke følger karantene- og isolasjonsreglene, sier kommuneoverlege Elin Jacobsen i Færder kommune til kanalen.

Opheim sier at mannen mest sannsynlig får en bot, men at det blir opp til politiet å vurdere. Han kan få inntil seks måneders fengsel, men det er lite trolig, mener Opheim.

Det ventes at dette vil stige til rundt 100 tilfeller, skriver kommunen. Det er over 1.200 personer som har vært i karantene i forbindelse med utbruddet, og enda flere som har vært i ventekarantene.

Smitteutbruddet har fått store konsekvenser for mange og utsatt mange personer for helsemessig risiko.

Flere nyheter: