Menu
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mangler hele på 90.000 pass

Mellom april og juni vil det bli produsert 90.000 færre pass enn det er behov for. Det var også et «underskudd» på 10.000 ID-kort.

Av Egil M Solberg | 04.06.2022 08:04:37

Passkrise: Det er fortsatt stor pågang og problemer med blant annet leveranse av papir og sikkerhetsbrikke til pass og ID-kort.

Dette bidro i vår til at det ble produsert langt færre pass enn det var behov for.

Passprodusenten Thales leverte 310.000 pass, mens det er 400.000 nordmenn som har bestilt nytt pass, skriver Aftenposten.

I slutten av september skrev Politidirektoratet (POD) til Thales at nesten en halv million norske pass var utløpt. De anslo et samlet etterslep på 717.000 ID-dokumenter.

I samme brev spådde direktoratet lange passkøer denne våren. I november kom et nytt brev der POD sier at færre enn ventet søkte om pass i høst. Dermed var det duket for enda større pågang til våren.

– Vi lyktes rett og slett ikke med å få nok folk til å komme i tide. Til tross for at vi ved flere anledninger varslet om at det ville komme til å bli en voldsom etterspørsel etter gjenåpningen av samfunnet, sier seksjonssjef Arne Isak Tveitan i POD.

I tillegg til stor pågang, er det problemer med blant annet å skaffe mikrobrikker og riktig papir til passene.

Thales skriver i en epost til Aftenposten at selskapet har tatt «alle nødvendige grep» for å sikre kundene og leveransene sine.

– Vi jobber videre med å skalere opp produksjonskapasiteten på våre fabrikker. Passmangelen er et globalt problem og angår alle, skriver selskapet.

Flere nyheter: