Menu
Behovet for selvtester øker med de nye testreglene. Flere kommuner mangler nok tester. Foto: Erik Johansen / NTB

Mangel på hurtigtester i flere kommuner: – Regnestykket går ikke opp

Myndighetenes nye testregime krever store mengder selvtester til alle som skal slippe karantene. Men flere kommuner mangler nok tester til å følge opp.

Av NTB | 25.01.2022 14:21:10

medisin og helse: – Regnestykket går ikke opp sånn som ståa er nå, sier kommuneoverlege Nina Kjenstadbakk-Steinkjer i Verdal til Trønder-Avisa.

Hun kommer med et eksempel på hvordan myndighetenes nye testregime slår ut:

– Om du har en familie på fire der én person er smittet, er det tre personer som skal ha elleve tester hver, altså 33 til sammen. Da sier det seg selv at det blir heftige mengder etter hvert.

De nye reglene som Helsedepartementet kom med mandag, innebærer at nærkontakter til folk som er koronasmittet, slipper karantene så lenge de selvtester seg daglig.

Fra onsdag av skal kommunene dele ut dette gratis, ifølge Helsedepartementet, men allerede da denne nyheten ble kunngjort, vedgikk departementet at mange kommuner mangler tester.

– Det er langt fra sikkert at alle som har krav på det, får egentest. Det er nok mange som blir misfornøyd, sier Kjenstadbakk-Steinkjer.

Også i Steinkjer er usikkerheten stor. Kommuneoverlege Sunniva Rognerud mener timingen for endringene ikke kunne vært dårligere.

– Det er viktig å få fram at dette er en helt riktig og fornuftig endring. Men at det kommer nå, når de fleste kommuner har et skrapa lager, gjør dette veldig krevende, sier Rognerud til avisen.

– Grunnet midlertidig knapphet på hjemmetester på kommunens lagre kan vi kun dele ut maks tre hjemmetester til hver og en som henter gratis hjemmetester i Strandgata 41, opplyser Tromsø kommune i en pressemelding.

De som ønsker hjemmetester utover disse tre, må kjøpe disse selv.

– I løpet av nær framtid venter vi imidlertid ny leveranse av et stort antall hjemmetester som skal kunne etterkomme behovet her i Tromsø. Enn så lenge må vi beklageligvis rasjonere utdelingen, heter det.

Det er god testkapasitet på testsenteret på Sydspissen, opplyses det.

– Det er veldig lite tester i hele regionen vår nå. Noen av nabokommunene våre har allerede gått tomme. Vi er i ferd med å gå tom, sier kommunedirektør Morten Wolden i Trondheim til Nidaros.

Han mener det må en kraftig økning av leveranser til for å imøtegå de nye reglene. Fra natt til onsdag kan smittekarantenen for husstandsmedlemmer av koronasmittede erstattes med daglig testing i opptil elleve døgn.

– Det er antydet at vi får en del tester på fredag. 200.000 tester. Men det holder ikke lenge i Trondheim hvis alle husstandsmedlemmer skal kunne teste seg hver dag for å gå på jobb, sier han.

– Flere kommuner har ikke fått så mange tester som forespeilet på grunn av forsinkede leveranser til landet. Samtidig er det mange kommuner som melder at de både er klare for og har et sterkt behov for å gå over til et testregime som erstatning for karantene, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Hun mente likevel det var godt grunnlag for å iverksette endringene straks.

I et skriftlig svar til Stortinget og KrFs Olaug Bollestad tirsdag skriver Kjerkol at den ukentlige utkjøringen av tester vil øke fra denne uken av:

– Fra uke 3 til uke 8 vil det bli levert 50 millioner tester til nasjonalt lager. I tillegg pågår ytterligere anskaffelser.

Kommuneoverlegen i Verdal er usikker på om lageret de har, holder til neste gang de får ny levering, og de vet ikke hvor mange nye tester de får da.

Flere andre kommuner sliter også med å ha nok tester til alle. I Tromsø innføres det begrensninger.

Også i Trondheim begynner de å gå tomme for hurtigtester.

Da regjeringen mandag kunngjorde endringene i testregimet, vedgikk de at det var mangel på tester flere steder.

(©NTB)

Flere nyheter: