Menu
Det er tatt ut minst 25 siktelser for innenlands terrorisme etter at presidentens støttespillere stormet Kongressen 6. januar. Foto: Julio Cortez / AP / NTB

Mange terrorsiktet etter stormingen av Kongressen

Minst 25 tilhengere av president Donald Trump er siktet for innenlands terrorisme etter stormingen av Senatet i forrige uke.

Av NTB | 11.01.2021 11:08:09

Krig og konflikter: Det kommer fram i et referat fra en samtale mellom demokraten og kongressmannen Jason Crow og Ryan McCarthy, som har en stilling tilsvarende statssekretær med ansvar for hæren i det amerikanske forsvarsdepartementet.

I samtalen kom det også fram det ble funnet våpen, hjemmelagede brannbomber og andre eksplosiver blant dem som angrep USAs nasjonalforsamling.

– Det tyder på at en større katastrofe kanskje så vidt ble avverget, sier Crow etter samtalen.

Ifølge nyhetsbyrået APs oversikt vil over 120 personer bli straffeforfulgt i forbindelse med opptøyene.

Trump-tilhengere har varslet nye demonstrasjoner i Washington både 17. og 19. januar.

En kilde i forsvarsdepartementet sier til avisen USA Today at soldater, både aktive og reservister, kan ha deltatt i opptøyene 6. januar.

– Det er en bekymring for at soldater kan ha vært involvert, sier kilden og legger til at det amerikanske forsvaret vil etterforske saken.

Politifolk fra blant annet California og Texas var å finne blant Trump-tilhengerne og flere andre delstater etterforsker også medlemmer av politiet for å ha deltatt, ifølge Washington Post.

Seattles fungerende politisjef Adrian Diaz opplyser til avisen at to av hans medarbeidere er suspendert, mistenkt for å ha deltatt i opptøyene.

I California etterforskes flere politifolk som ikke selv var til stede i Washington, men som i sosiale medier har gitt sin støtte til dem som deltok.

– Våre medlemmer kan ikke delta eller støtte noe slikt, og vi vil fjerne dem som eventuelt gjør det, heter det i en kunngjøring fra Oakland Police Department.

En kvinne ble skutt og drept av politiet da folkemengden tok seg inn i Kongressen, og tre andre døde av medisinske årsaker som følge av den kaotiske situasjonen.

En politibetjent døde senere av skadene har ble påført i sammenstøtene. Etter at han skal ha motsatt seg det i flere dager, gikk Trump til slutt med på å flagge på halv stang i Det hvite hus for politibetjenten.

Flere enn 50 polititjenestepersoner ble skadd under opptøyene.

Forsvarsdepartementet er klar over at det fortsatt er fare for lignende angrep i dagene fram til og på selve innsettelsesseremonien den 20. januar, opplyser McCarthy. Den dagen blir Joe Biden formelt innsatt som USAs 46. president.

I helgen kom det også fram at flere politifolk og minst én politisjef deltok i stormingen av Senatet.

Til sammen fem personer døde som følge av opptøyene i Washington.

(©NTB)

Flere nyheter: