Menu
Her hjelper ukrainske soldater en gammel dame i Kyiv-forstaden Irpin, som ble rammet av russiske luftangrep søndag. Foto: Andrij Dubtsjak / AP / NTB

Mange henvendelser om krigen i Ukraina

De vanligste spørsmålene kommunene får om krigen er hvor folk finner tilfluktsrom, når de skal ta jod-tabletter og om kommunene trenger hjelp til å bosette eventuelle flyktninger.

Av Egil M Solberg | 08.03.2022 07:24:17

Krigen: Haugesund kommune får henvendelser som følge av krigen i Ukraina. Det er bekymring, men også stort engasjement for å hjelpe, opplyser kommunen.

De vanligste spørsmålene er hvor de finner tilfluktsrom, når de skal ta jod-tabletter og om kommunen trenger hjelp til å bosette eventuelle flyktninger.

Flyktninger

Kommunen trenger på nåværende tidspunkt ikke hjelp med å bosette flyktninger. Flyktningtjenesten i kommunen er organisert i NAV. Tjenesten har økt oppmerksomhet på flyktningstrømmen som kan komme til Norge.

Tilfluktsrom

I Haugesund finnes det drøyt 120 tilfluktsrom. De fleste er dimensjonert for beboere og besøkende av byggene. Det kan være større boligblokker, institusjoner, skoler og så videre. Noen få (8) er offentlige, det vil si at de skal kunne huse «allmenheten», opplyser kommunen.

Jod-tabletter

Jod-tabletter er et legemiddel som kan verne mot én skadetype ved noen former for radioaktiv stråling. De skal ikke tas annet enn etter råd fra nasjonale myndigheter.

Jod-tabletter brukes (litt enkelt forklart) til å fylle opp skjoldbruskkjertelen med ufarlig jod, slik at det ikke blir plass til radioaktiv jod. Da kan en unngå kreft i skjoldbruskkjertelen som følge av radioaktiv stråling. Jod-tablettene vil kun ha effekt ved strålehendelser der det frigjøres radioaktiv jod som vi enten kan puste inn eller få i oss ved at ting vi spiser er radioaktivt.

Flere nyheter: