Menu
En saudiledet koalisjon har de siste sju årene gjennomført over 24.000 flyangrep mot mål i Jemen og lagt store deler av landets infrastruktur i grus. Dette bildet er fra et flyangrep mot hovedstaden Sana tirsdag. Foto: AP / NTB

Mange drept i saudiledet angrep mot fengsel i Jemen

Et stort antall innsatte er drept og minst 200 er såret i et saudiledet flyangrep mot et fengsel i den opprørskontrollerte Saada-provinsen nord i Jemen.

Av NTB | 21.01.2022 14:36:00

kriminalitet og rettsvesen: Ifølge en talsmann for helsemyndighetene i provinsen, Yahya Shayem, er det funnet 60 døde, og flere er fortsatt savnet. Minst 140 ble ifølge ham såret i fredagens angrep.

Ifølge en talsmann for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i Jemen, Basheer Omar, ble over 100 innsatte drept eller såret, og letingen etter flere ofre fortsetter i ruinene av fengselet.

– Antallet kommer trolig til å stige, sier han.

Ifølge hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) har et sykehus i området tatt imot minst 200 sårede.

– Sykehusene er nå overfylt og kan ikke ta imot flere. Det er fortsatt mange ofre på stedet som ble angrepet av fly, mange savnede, sier lederen for MSFs virksomhet i landet, Ahmed Mahat.

Ifølge Redd Barna ble tre barn som spilte fotball på et jorde nær ett av bombemålene, drept i det ene angrepet.

– Jemen er fortsatt et av de farligste stedene å være barn, og det er barna som rammes aller hardest av denne krisen. De blir drept og lemlestet, ser hvordan skoler og sykehus blir ødelagt, og de nektes tilgang til helt grunnleggende tjenester, sier lederen for hjelpeorganisasjonens virksomhet i landet, Gillian Moyes.

Med støtte fra vestlige land som Storbritannia og USA har koalisjonen siden gjennomført over 24.000 flyangrep og lagt store deler av Jemens infrastruktur i grus.

Houthiene har på sin side gjennomført sporadiske rakett- og droneangrep mot oljeinstallasjoner og andre mål i Saudi-Arabia, men disse har bare unntaksvis krevd liv.

Nesten 60 prosent av dødsfallene skyldes indirekte konsekvenser av krigen, deriblant mangel på rent vann, sult og sykdom. Dersom det ikke kommer i stand en fredsløsning, vil krigen innen 2030 kunne kreve hele 1,3 millioner menneskeliv, advarer UNDP.

– Jemen er verdens verste og største humanitære og utviklingsmessige krise, og den blir stadig verre, fastslår FN-rapporten.

Den saudiledede koalisjonen gjennomførte også flere angrep mot mål i havnebyen Hodeida fredag, noe som blant annet slo ut internettforbindelsen i hele landet.

Houthi-opprørerne tok høsten 2014 kontroll over Jemens hovedstad Sana etter flere år med kaotiske tilstander i landet. Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot dem i spissen for en regional koalisjon.

Jemen var fra før det fattigste landet i Midtøsten, og FNs utviklingsfond (UNDP) anslo i november at den sju år lange krigen har krevd minst 377.000 menneskeliv.

(©NTB)

Flere nyheter: