Menu
Demonstranter har i ukevis holdt en sitt-ned-aksjon i Sudans hovedstad Khartoum med krav om demokrati og reformer. Foto: AP / NTB scanpix

Mange demonstranter skal være drept og såret i Khartoum

Sikkerhetsstyrker har gått løs på demonstranter i sentrum av Sudans hovedstad Khartoum. Minst 13 mennesker skal være drept og over 200 såret.

Av NTB | 03.06.2019 13:49:45

Krig og konflikter: Det opplyser øyevitner og protestledere mandag ettermiddag.

Sudans legeforening (CCDS), som står demonstrantene nær, omtaler sikkerhetsstyrkenes angrep på demonstranter som en massakre og opplyser at det er barn blant de drepte.

110 av de sårede er ifølge legeforeningen hittil sendt til sykehus, og sikkerhetsstyrker skal ha jaktet på demonstranter og avfyrt skarpe skudd inne på området til ett av sykehusene. Fagforeningen SPA, som også har stått i spissen for protestene, melder om flere hundre sårede.

TV-bilder og bilder i sosiale medier viste mandag hvordan soldater banket opp demonstranter med køller og satte fyr på telt, og det kunne høres skuddsalver.

Det steg også røyk opp fra området der demonstranter i ukevis har holdt en sitt-ned-aksjon med krav om demokrati og reformer.

Sikkerhetsstyrker hadde innen lunsjtider tatt kontrollen over så å si hele leiren der demonstrantene har oppholdt seg. Området har vært sentrum for protestbevegelsen som i april lyktes med å styrte president Omar al-Bashir etter 30 år ved makten.

Aksjonen ser ut til å være et koordinert forsøk på å knuse protestbevegelsen. Lignende demonstrasjoner skal mandag ha blitt angrepet i Khartoums naboby Omdurman, samt i byen al-Qadarif, ifølge aktivister.

Men demonstrantene gir en helt annen versjon.

– De skjøt vilkårlig mot alle sammen, og folk løp for livet. De blokkerte alle veier, og de fleste teltene ved sitt-ned-aksjonen har blitt påtent, forteller demonstranten Mohammed Elmunir til Al Jazeera.

Militærjuntaen vil bli holdt ansvarlig for blodsutgytelsen, heter det i en uttalelse fra protestbevegelsen.

– Det er livsviktig å gå ut i gatene for å beskytte revolusjonen og verdigheten som er igjen. Vårt våpen er fredsmot, skriver bevegelsen.

Militærjuntaen nekter å gi fra seg makt og mener landets øverste leder inntil videre bør være juntaleder Abdel Fattah al-Burhan.

Partene ble først enige om en overgangsperiode på tre år til et sivilt styre og administrasjon, men avtalen ble ikke signert. 27. mai sa en av protestbevegelsens forhandlere at forhandlingene var gått i stå og oppfordret til to dagers generalstreik.

– Sudanske sikkerhetsstyrkers angrep på demonstranter og andre sivile er galt og må stoppe, skriver ambassaden på Twitter.

Også Tyskland fordømmer volden, og en talsmann for utenriksdepartementet sier sikkerhetsstyrker «tilsynelatende brukte skytevåpen, og det er døde og flere sårede».

Militærjuntaens nære allierte Egypt ber på sin side begge parter om å beherske seg og vende tilbake til forhandlingsbordet.

I en Twitter-melding som nå er blitt slettet, men som det sirkulerer skjermdump av på mikrobloggtjenesten, legger USAs ambassade ansvaret på militærjuntaen.

– Sårede mennesker ligger på bakken i mottaksområdet, fordi det ikke er nok senger, sier Azza al-Kamel, som er lege ved et sykehus i nærheten av området der demonstrasjonene har funnet sted.

En talsmann for militærjuntaen nekter for at sikkerhetsstyrkene brukte makt mandag. Han hevder overfor Sky News Arabia at teltene fortsatt står og at ungdommene beveger seg fritt.

Protestbevegelsen, som består av en allianse av opposisjonsgrupper og aktivister, krever at det settes inn et sivilt styre etter at al-Bashir ble styrtet.

Den amerikanske ambassaden i Khartoum krever at angrepene på demonstranter «må stoppe».

(©NTB)

Flere nyheter: