reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Foto: Cecilia Fabiano / AP / NTB scanpix

Mange blodpropper hos koronapasienter

Amerikanske leger melder om uvanlige blodproblemer hos covid-19-pasienter. De mener at viruset ikke bare rammer lungene, men også andre indre organer.

Av NTB | 22.04.2020 22:34:25

Medisin og helse: En rekke amerikanske medier melder onsdag at koronaviruset ser ut til å forårsake plutselige slag hos personer i 30- og 40-årene som ellers ikke har sterke symptomer på covid-19.

– Vår rapport viser at det har vært sju ganger så mange plutselige slag hos unge pasienter i løpet av de to siste ukene. De fleste av disse pasientene har ingen tidligere medisinsk historie og var hjemme med enten milde symptomer, og i to tilfeller uten symptomer, på covid, sier nevrokirurgen Thomas Oxley ved Mount Sinai-sykehuset i New York til CNN.

Washington Post har intervjuet en intensivlege, Craig Coopersmith, som sier at han har snakket med en rekke leger som melder om unormale blodproblemer hos pasientene. Han mener at så mange som 20 til 40 prosent av dem som får intensivbehandling for covid-19, ser ut til å bli rammet av små blodpropper i ulike deler av kroppen.

– Problemet vi har, er at selv om vi forstår at det er en blodpropp, så har vi ennå ikke forstått hvorfor det er en blodpropp. Vi vet ikke, derfor er vi redde, sier legen Lewis Kaplan ved University of Pennsylvania og leder av American Society of Critical Care Medicine.

Nyhetsbyrået Reuters siterer også flere ulike spesialister ved Mount Sinai, som har observert at blodet tykner og danner blodpropper i ulike indre organer hos koronasmittede pasienter.

Nyrespesialister forteller at de har sett dialysekatetre bli tette som følge av klumper. Lungespesialister har sett at lunger har vært delvis uten blod fordi blodet tykner og slutter å sirkulere.

– Det er svært påfallende i hvor stor grad denne sykdommen fører til at blodet klumper seg, sier nevrokirurgen J. Mocco ved Mount Sinai til Reuters.

I enkelte tilfeller har det første symptomet på covid-19 hos unge pasienter, nettopp vært et slag. Og de har vært hjemme når de har fått det, fordi de ikke har følt seg spesielt syke.

Pasienter ved sykehuset får nå høye doser av blodfortynnende medisiner, selv før det er noen tegn til at blodet tykner.

Også fra Kina og Italia har det kommet meldinger om blodproblemer, men hovedfokuset har hele tiden vært på lungene.

Helen W. Boucher, som er spesialist på infeksjonssykdommer ved Tufts Medical Center, sier til Washington Post at det ikke er noen grunn til å tro at viruset oppfører seg annerledes i USA enn i andre land.

Hun peker imidlertid på at problemet kan være tydeligere for amerikanske leger fordi en stor del av pasientene i USA lider av hjertesykdom og overvekt, noe som gjør dem mer utsatt for blodpropp.

Ifølge avisen har amerikanske leger etter hvert blitt stadig mer overbevist om at covid-19 ikke bare kan ramme lungene, men også nyrer, hjerte, tarmer, lever og hjerne.

Det finnes også andre virus som påvirker pasienters blod, som ebola, men da fører sykdommen til ukontrollerte blødninger. Dette viruset ser ut til å gjøre det motsatte, det får blodet til å tykne.

(©NTB)

Flere nyheter: