reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
15 norske kvinner og menn deltar i FNs Minusma-styrke i Mali, der det kommer meldinger om et mulig kuppforsøk. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Malis president og statsminister er tatt til fange

Soldater utenfor Malis hovedstad Bamako har tatt landets president og statsminister til fange. AU og EU fordømmer det tilsynelatende kuppforsøket.

Av NTB | 18.08.2020 21:38:06

Politikk: – Presidenten og hans statsminister er arrestert, bekrefter militæroffiseren Sidi Gakou overfor nyhetsbyrået DPA tirsdag kveld.

– De blir tatt med til militærleiren i Kati, legger han til, og henviser til militærforlegningen utenfor hovedstaden der soldatene holder til.

Den afrikanske unionen (AU) har gått hardt ut mot opprørerne.

– Jeg fordømmer sterkt arrestasjonen av president Ibrahim Boubacar Keita, statsminister Boubou Cisse og andre representanter for myndighetene i Mali. Jeg ber om at de løslates øyeblikkelig, tvitret AUs leder, Loussa Faki Mahmat.

Også EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer i en uttalelse “kuppforsøket som pågår i Mali og avviser all unkonstitusjonell endring”.

Presidentens private residens ble omringet, og skudd ble avfyrt i luften, ifølge øyenvitner.

Militærforlegningen Kati ligger kun drøye 15 kilometer nord for Bamako. Øyenvitner fortalte tidligere på dagen om skyting i militærforlegningen. Myndighetspersoner flyktet fra området da bevæpnede menn begynte å ta offentlige tjenestemenn og politikere til fange.

– Det finnes ikke noe problem vi ikke kan finne en løsning på gjennom dialog, sier han i en uttalelse.

Myndighetene erkjenner at soldatene kan ha «legitime grunner til å klage».

– Ecowas ber soldatene straks returnere til brakkene sine og ber alle involverte parter om å velge dialog som en løsning på krisen i landet, skriver organisasjonen i en uttalelse.

Også Frankrike og USA har tatt avstand til soldatenes handlinger.

Et bygg tilhørende landets justisminister ble tirsdag skadd i Bamako. Rundt hundre demonstranter hadde samlet seg for å vise støtte for soldatenes opprør.

Andre land i regionen har forsøkt å mekle i striden mellom Keita og opposisjonen, som har organisert seg i den såkalte 5. juni-bevegelsen, men uten hell.

Kupplederen Amadou Haya Sanogo ble senere tvunget til å overlate makten til en overgangsregjering, som arrangerte valg der Keita vant.

Øyenvitner fortalte samtidig om stridsvogner langs veiene som ledet inn til Bamako.

Norge har 15 personer tilknyttet FNs fredsbevarende operasjon i landet (Minusma).

– De norske der forsøker nå å få oversikt over situasjonen, sier pressetalsperson Jørn Hammarbeck i Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum.

Malis president Ibrahim Boubacar Keita og statsminister Boubou Cisse skal begge ha søkt tilflukt i presidentens private residens i hovedstaden Bamako tidligere tirsdag.

Cisse ba soldatene legge ned våpnene og sette landets interesse og velferd først.

Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas, som består av 15 vestafrikanske land og som den siste tiden har meklet i Mali, oppfordrer sammen med Frankrike også soldatene til å stanse opprøret.

Soldatenes opprør har inspirert ytterligere demonstrasjoner i Mali, som de siste to månedene har vært preget av protester. Demonstrantene krever Keitas avgang og anklager ham for å være ute av stand til å styre økonomien, håndtere korrupsjon og løse den åtte år lange konflikten med ytterliggående islamistopprørere, som har krevd tusenvis av liv.

Tirsdagens hendelser minner om det som skjedde i 2012, da soldater gjorde opprør i den samme militærforlegningen. Det ble starten på et kupp der de militære grep makten.

De norske og franske ambassadene i Bamako sendte begge ut sikkerhetsvarsel om et mulig militærkupp tirsdag og skrev at soldater var på vei inn i hovedstaden.

(©NTB)

Flere nyheter: