Menu
Malis president Ibrahim Boubacar Keita på et toppmøte i Frankrike om konfliktene i Sahel i januar. Frankrike har rundt 5.000 soldater i regionen. Foto: AP / NTB scanpix

Malis president åpner for dialog med jihadister

Malis president erkjenner for første gang at det er kontakt mellom myndighetene og jihadistiske opprørere. Regjeringen har lenge avvist dialog.

Av NTB | 10.02.2020 22:32:10

Krig og konflikter: – Antallet drap i Sahel er i ferd med å bli eksponentiell, og tiden er inne for å utforske nye veier, sa president Ibrahim Boubacar Keita i et intervju med franske medier mandag, der han ifølge nyhetsbyrået AFP viste til en dialog med opprørerne.

Mali sliter med å stanse et ytterliggående islamistopprør som har herjet i flere år. Det brøt ut i 2012 og har siden krevd tusenvis av menneskeliv.

Keita sier også at den maliske regjeringshæren er på vei tilbake byen Kidal nord i landet, noe som regnes som et viktig skritt i forsøket på å gjenvinne kontroll i området. Opprørerne erobret store deler av det nordlige Mali i 2012, inkludert Kidal.

Det utløste en krig som siden er blitt overtatt av ytterliggående islamister og har spredt seg til det sentrale Mali, samt nabolandene Burkina Faso og Niger.

Dialog med væpnede islamistledere har lenge vært uaktuelt for regjeringen i Bamako. Nå ser Keita ut til å ha endret kurs.

– Vi er klare til å bygge bruer med dialog med alle og enhver. På et tidspunkt så må vi sette oss rundt et bord og snakke.

Han sier videre at han har sendt tidligere president Dioncounda Traore «på et oppdrag», uten å utdype.

På en nasjonal konferanse i 2017 tok Keitas parti og opposisjonspartier i Mali til orde for å holde direkte samtaler med islamistopprørere i et forsøk på å løse krisen i Mali. Regjeringen fulgte ikke opp rådet.

(©NTB)

Flere nyheter: