reklame for Sheiken Bowling
Menu
Tidligere visepresident Joe Biden fikk en drømmestart på supertirsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Målinger: Joe Biden har vunnet halvparten av delstatene på supertirsdag

Joe Biden fikk en drømmestart på supertirsdag og har så langt vunnet halvparten av de 14 delstatene som holder nominasjonsvalg, ifølge målinger.

Av NTB | 04.03.2020 04:46:19

Politikk: Etter å ha startet dårlig i nominasjonsprosessen om å bli Demokratenes presidentkandidat foran høstens valg, kan det så langt se ut til at Biden har reist kjerringa.

Så langt har den tidligere visepresidenten vunnet i Virginia, North Carolina, Alabama, Oklahoma, Tennessee, Arkansas og Minnesota, ifølge valgdagsmålinger som amerikanske medier siterer.

Flere delstater gjenstår, blant andre de folkerike delstatene California og Texas, som for øvrig også har flest delegater som skal fordeles, henholdsvis 415 og 228.

Rivalen og mer radikale Bernie Sanders ligger an til å vinne i hjemstaten Vermont, Colorado og Utah.

I tillegg til at det er nominasjonsvalg i 14 delstater, er det også valg på Amerikansk Samoa tirsdag. Der var det tidligere borgermester i New York Michael Bloomberg som trakk det lengste strået der, ifølge valgdagsmålinger. Seks delegater skal fordeles der.

Deretter fulgte delstatene som ligger lenger vest. Valglokalene i California på vestkysten er ventet å stenge helt til slutt.

Prognosene viser at senator Sanders ser ut til å få flertallet av de 16 delegatene som skal fordeles i hans hjemstat Vermont, samt Colorado, hvor det skal fordeles 67 delegater. I Utah, som Sanders også ser ut til å vinne, er 29 delegater i spill.

Tidligere visepresident Biden ser ut til å få et flertall av de 99 delegatene som skal fordeles i Virginia. I North Carolina skal det fordeles 110 delegater, og Biden ser ut til å få et flertall av disse også.

Biden ser også ut til å ha vunnet i Alabama, hvor det skal fordeles 52 delegater, Oklahoma, hvor det skal deles ut 37 delegater, samt i Tennessee, hvor 64 delegater er i spill. I Arkansas skal det fordeles 31 delegater, mens det i Minnesota er 75 delegater i spill. Biden ser ut til å få et flertall av disse også.

I Maine er det jevnt, og der står det mellom Sanders og Biden. Det står også mellom de to i Massachusetts, samt Elizabeth Warren, som er hennes hjemstat.

Valglokalene i Vermont og Virginia var de første som stengte under supertirsdag, hvor totalt 1.357 delegater skal fordeles mellom kandidatene i de 14 delstatene.

Texas har 228 delegater, nest flest etter California, og er derfor svært viktig å vinne. Da 29 prosent av stemmene var telt opp, hadde Sanders 29 prosent av stemmene, 7 prosentpoeng mer enn Biden.

(©NTB)

Flere nyheter: