reklame for Utvik Autoservice
Menu
Magnus Carlsen tok første stikk mot Anish Giri i kvartfinalen i den første turneringen i nyskapningen Champions Chess Tour. Foto: Carina Johansen / NTB

Magnus Carlsen tok første stikk mot Giri: – Må ha føltes ganske urimelig

Etter tre remis på rad viste Magnus Carlsen strålende spill i onsdagens siste hurtigsjakkparti mot Anish Giri og tok første stikk i kvartfinalen.

Av NTB | 25.11.2020 22:08:21

Sport: Det handler om første turnering i Champions Chess Tour, og det så bra ut for Giri da nederlenderen var på offensiven i alle de tre første partiene. Hver gang måtte han nøye seg med remis, men selv om Giri med hvite brikker i fjerde parti tidlig vant en bonde ble han ubønnhørlig drevet på defensiven.

Carlsen spilte seg fram til et stadig klarere overtak og hadde til sist en vinnende stilling. Dermed vant han første dag av kvartfinalen. Cupspillet i turneringen avvikles med dueller over to dager. Med 2-2 eller bedre 2. dag er han semifinaleklar.

Skulle Giri komme best ut av de fire partiene torsdag, faller avgjørelsen i omspill der det er lynsjakk og eventuelt armageddon.

– Psykologisk må det ha vært vanskelig for ham. Han hadde overtaket hele matchen, og i siste parti vant han en bonde i åpningen, og likevel måtte han sitte der og forsvare seg. De må ha føltes ganske urimelig, sa Carlsen til TV 2.

– Det vet jeg ikke. Jeg vil si at jeg spilte altfor dårlig i åpningen til å kunne snakke om det, sa Carlsen.

– Jeg må vel innrømme at det egentlig ikke var noe tidspunkt hvor det så ut som spillet mitt skulle kunne kalles «strålende» eller ende med seier, men det sies jo at når man har overtak i innbyrdes oppgjør så vipper man ofte disse matchene i sin favør.

jeg hadde et håp kunne vinne, de ville få en eller annen stilling, utspille ham etter hvert, men … klart jeg tenkte at sannsynligvis ville remis være et ok res, ta uavgjort i dag, men på ingen måte gitt opp å vinne.

tror nok han kan få litt følelse hvis jeg ikke vant denne matchen med de stillingene jeg hadde i dag, åssen skal jeg egentlig vinne?

– Jeg hadde en veldig klar fornemmelse av at jeg sto til tap, men jeg følte også at det ikke var så lett for ham, sa Carlsen.

I neste parti hadde nordmannen svarte brikker. Ingen av spillerne greide å skaffe seg noe betydelig overtak, og det endte med remis etter 46 trekk.

I Carlsens siste forsøk med hvite brikker for dagen ble det nok en remis. Igjen fikk han meget skarp motstand fra Giri, men det endte med et halvpoeng til hver etter 44 trekk.

Etter 51 trekk ga Giri opp.

– Det var egentlig en god dag for meg. Jeg spilte bra, han ikke så bra som han kan. Men i det siste partiet spilte jeg dårlig og gjorde to store feil. De vippet det raskt fra bedre til likt og så til dårlig, sa Giri til TV 2.

Han må slå Carlsen torsdag for å tvinge fram omspill.

– Jeg tror nok han kan få følelsen av at «når jeg ikke vant matchen med de stillingene jeg hadde i dag, hvordan skal jeg egentlig vinne?», sa Carlsen.

Sjakkekspert Jon Ludvig Hammer sa i TV 2-sendingen at det siste partiet må ha vært et av Carlsens beste noensinne.

Carlsen valgte en noe dristig åpning i det første partiet og spilte seg inn i visse problemer mot en velspillende Giri, men kom seg ut av det og berget remis etter 50 trekk og snaut tre kvarter.

Dermed sto bare ett parti for dagen, og der viste Carlsen hva han kan da han satte Giri under voldsomt press og tvang ham til feil som han nådeløst utnyttet.

(©NTB)

Flere nyheter: