Menu
Magnus Carlsen er i tetsjiktet foran siste dag av grunnspillet i Champions Chess-turneringen, men en feil kostet ham seieren i siste parti og ledelse. Foto: Carina Johansen / NTB

Magnus Carlsen rotet bort seier og turneringsledelse – Tari herjet

Magnus Carlsen hadde seieren i lomma mot Wei Yi, men skuslet bort overtaket og mistet ledelsen i Champions Chess-turneringen på tampen av en ellers god dag.

Av NTB | 21.05.2022 22:16:09

Sport: Carlsen vant sine to første partier og tok dermed ledelsen i grunnspillet. Etter remis mot David Anton avsluttet han tredje dag av turneringen mot Wei, som ledet etter begge de to første dagene. På tross av et nesten uhørt åpningstrekk så han ut til å være på vei mot en klar seier, men rotet det bort og måtte nøye seg med remis.

Det førte til at Anish Giri leder turneringen før siste dag av grunnspillet.

– Denne dagen var veldig mye bedre enn de to foregående. Hodet fungerte bedre, og spillet var også bedre, sa Carlsen til TV 2.

Han sa seg forundret over at seieren glapp mot Wei.

– Jeg prøver å finne ut av det. Det så veldig enkelt ut. Jeg tenkte at jeg kutter av kongen hans, tar tårnet og får en ny dronning, så vinner jeg. Og så viste det seg at det var veldig komplisert. Det er faktisk veldig interessant, sa han om sluttspillet der seieren glapp.

Etter remis mot Shakhriyar Mamedyarov vant Tari tre strake partier mot Jorden van Foreest, Abhimanyu Mishra og Sam Shankland. Det var hans tre første seirer i turneringen og løftet ham til 9.-plass.

– Tidligere i turneringen har jeg hatt mange gode stillinger, men rotet mye og gått glipp av mange gode sjanser. I dag gikk alt perfekt, sa Tari til TV 2.

– Hvis jeg spiller som i dag har jeg gode sjanser til å gå videre.

Tre runder gjenstår i grunnspillet. Carlsen spiller søndag for seier i grunnspillet, noe han sjelden har greid i de tidligere Champions Chess-turneringene.

I neste parti ble det ny seier mot indiske Santosh Gujrathi Vidit, denne gang med hvite brikker. Det partiet varte i 68 trekk, og med seieren var Carlsen alene i ledelse.

David Anton fra Spania var neste motstander. Etter 37 trekk endte det med remis.

Dermed var det klart for dyst mot Wei. Carlsen sjokkerte kineseren og alle andre ved å starte med å flytte h-bonden ytterst på brettet. Dermed fulgte han opp det han gjorde mot Sam Shankland fredag, da han flyttet c-bonden ett felt. Carlsen har den siste tiden lekt seg med svært ukonvensjonelle åpningstrekk.

– Jeg har prøvd litt forskjellige åpningstrekk, og det har egentlig gått ganske bra, sa Carlsen om det.

Aryan Tari herjet lørdag og tok 10 poeng av 12 mulige. Dermed er han med for fullt i kampen om plass i kvartfinalen. De åtte beste etter avsluttet grunnspill kommer dit.

Carlsen innledet dagen ved å slå engelske Gawain Jones med svarte brikker. Partiet var over etter 43 trekk. Med seieren var han likt med Wei på toppen av lista.

(©NTB)

Flere nyheter: