reklame
Menu
Magnus Carlsen måtte gi tapt for 16-åringen Alireza Firouzja i finalen i Banter Blitz Cup onsdag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Magnus Carlsen måtte gi tapt for 16-åring i nettsjakk

Magnus Carlsen tapte en nervepirrende finale i nett-turneringen Banter Blitz Cup for den 16 år gamle sjakkyndlingen Alireza Firouzja onsdag.

Av NTB | 15.04.2020 20:47:27

Sport: Firouzja fikk med seg seierspremieren på 143.000 kroner, mens Carlsen måtte nøye seg med 92.000 kroner. 16-åringen vant 8,5-7,5.

– Så langt min største utfordring, sa Carlsen foran nettmøtet med den 16 år gamle iraneren som er bosatt i Frankrike.

En seier i Banter Blitz Cup ga vinneren 143.000 kroner, mens finaletaperen fikk 92.000 kroner.

– Du var den beste. Gratulerer med seieren, sa Carlsen i etterkant.

– Det var nok 50-50 mellom oss om hvem som ville vinne denne duellen. Det ble jevnt, og jeg var nok litt heldig, innrømmet Firouzja etter seieren.

Turneringen startet i september med 132 spillere, hvorav 109 var stormestere. Spillerne hadde tre minutter på klokka i hvert parti, og det ble spilt førstemann til 8,5 poeng (best av 16). Det gikk virkelig raskt unna.

– Jeg håper jeg får litt mer fordel på tiden og får utnyttet det. Jeg nølte litt for mye. Irriterende, men dette gikk mot en remis. Jeg var nok litt for hissig, sa Carlsen om det andre partiet.

Nordmannen slo tilbake i det tredje partiet. Han sa tidlig at han hadde fått et markant overtak. Det endte med Carlsen-seier i partiet og utligning til 1,5-1,5.

I det fjerde partiet brukte Carlsen litt for mye tenketid og etter å ha blitt satt litt under press gikk tiden hans ut og Firouzja vant partiet.

– Hva er det jeg tenker på? Jeg misset fullstendig trusselen hans, men han så ikke den muligheten så heldig for meg. Nå er det ikke lenge før dette partiet er over, sa Carlsen og utlignet til 2,5-2,5.

Carlsen lå hele tiden litt på etterskudd i starten av kampen.

– Heldigvis for meg ble det trekkgjentakelse med en brikke under og dårligere tid, sa nordmannen etter det sjette partiet.

Carlsen sa at han var lei av det han kalte for gatekamper med svarte brikker.

– Jeg håper at det blir litt mer strategisk tenkning framover. Dette var svakt. Jeg kunne gjort noen gode trekk, men rotet meg bort, sa Carlsen, som med hvite brikker tapte det sjuende partiet da 16-åringen gikk opp til 4-3-ledelse.

– Nå må jeg begynne å spille litt sjakk her, sa Carlsen etter seier i det åttende partiet og utligning til 4-4.

Så kom et nytt tap for den norske verdenseneren.

– Jeg vet at denne spilleren er betydelig bedre enn de andre jeg har møtt, men jeg har gjort noen utrolig dårlige partier nå. Irriterende! sa Carlsen da Firouzja gikk opp til 5-4.

Det ble remis i det neste partiet hvor Carlsen hadde svart.

– Han fikk litt uløselige problemer der, sa den regjerende verdensmesteren etter at han utlignet til 5,5-5,5 i partiet med hvite brikker.

Carlsen jublet etter det neste partiet. Endelig overtok han sammenlagtseieren etter å ha avgjort det 12. partiet med ett sekund igjen å spille.

– Dette var partiet som kan bli avgjørende. Han ga meg kamp, men nå bør dette gå veien, sa han etter å ha tatt ledelsen i finalen før første gang med 6,5-5,5.

Slik gikk det ikke.

– Jeg tror jeg jublet litt for tidlig, sa han da iraneren utlignet til 6,5-6,5 mens Carlsen hadde hvite brikker.

Nordmannen var nådeløs mot sitt eget spill.

– Jeg er helt uten ideer. Dette er helt forferdelig. Jeg er fullstendig ute av det og jeg som trodde jeg hadde det, sukket Carlsen etter at Firouzja gikk opp til 7,5-6,5 og bare manglet ett poeng for å ta hjem matchen.

Carlsen utlignet til 7,5-7,5 i det neste, men så ble det tap på nytt da 16-åringen fra Iran avgjorde det hele.

– Det var det game over. Jeg var utrolig dårlig. Gratulerer, sa Carlsen i sin knappe tapskommentar.

Carlsen tapte det første partiet mot Firouzja med hvite brikker etter at tiden hans gikk ut. Han kommenterte hele tiden sine trekk og tenkte høyt.

Carlsen utlignet deretter til 4-4.

(©NTB)

Flere nyheter: