reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Magnus Carlsen vant mandagens finalekamp i Grand Final. Dermed står det 2–2 sammenlagt i finalen som spilles best av sju kamper. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Magnus Carlsen knuste Nakamura med solid åpningsspill

Magnus Carlsen leverte solid åpningsspill og vant Grand Final-duellen mot amerikanske Hikaru Nakamura mandag. Dermed står det 2-2 i finalekamper.

Av NTB | 17.08.2020 19:04:31

Sport: Magnus Carlsen leverte spill fra øverste hylle da han mandag gikk seirende ut av finalekampen mot Nakamura. Med solide åpninger og gode forberedelser var Nakamura så å si sjanseløs.

– Det var veldig behagelig å ha en hel dag der han ikke hadde noen sjanser. Sånn skiller denne dagen seg ut fra de andre dagene, så det er jeg superfornøyd med, sa Carlsen til TV 2 etter mandagens hurtigsjakkpartier.

Men nordmannen innledet den fjerde finalekampen med det som kan kalles en skuffende remis. Med hvite brikker så Carlsen ut til å ha full kontroll på partiet, men Nakamura forsvarte seg godt og berget remis. Dermed sto det 0,5-0,5, noe amerikaneren kunne se seg mest fornøyd med.

Men mest fornøyd med dagen var nok nordmannen, som nå har utlignet sammenlagtresultatet til 2-2.

– I og med at jeg ikke klarte å vinne det første partiet så kan jeg på en måte ikke være helt fornøyd med spillet. Men jeg trengte desperat å vinne denne kampen her, og det gjorde jeg. Så sånn sett er jeg fornøyd, sa den norske verdensmesteren til TV-kanalen.

Dermed var det oppløftende for Carlsen at det andre partiet ble en kort og udramatisk affære, som nok en gang endte med poengdeling. Carlsen leverte en overraskende vri på sin åpning, noe Nakamura ikke hadde noe godt svar på. Dermed ble det ganske tidlig klart at det luktet remis, noe det etterhvert ble. Etter to partier sto det 1-1.

Med hvite brikker overrasket nordmannen med italiensk åpning i det tredje partiet. Ifølge sjakkcomputeren ledet Carlsen med en bonde etter 20 trekk. Kun åtte trekk senere hadde han fire bønder i overtak, etter et tabbetrekk fra Nakamura.

– Det var et parti som startet litt rolig, men så tok det fullstendig fyr, sa Carlsen om det tredje partiet.

Selv om Carlsen sto klart best i den kompliserte stillingen gjensto det å finne trekkene som begravde kampen. De trekkene var funnet etter det 36. trekket og dermed ledet nordmannen 2-1 og var kun én remis unna å utligne Nakamuras ledelse i sammendraget.

– Det er veldig, veldig bra spill hittil av Magnus. Det er faktisk så bra spill at jeg mistenker Magnus for å fortsatt være i åpningsforberedelsene. Han har fullstendig knust åpningen til Nakamura, sa en entusiastisk TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer i studio etter at det 13. trekket var gjort.

Nakamura slet med å sette nordmannen under press, og etter 25. trekk var det Carlsen som sto best på brettet. Etterhvert innså Nakamura at slaget var tapt og at det hadde vært en tung dag på jobben. Carlsen tvang fram en remis og sikret seg halvpoenget han trengte for å vinne mandagens finaleduell.

Dermed står det 2-2 sammenlagt etter fire finaledager.

Finalen spilles best av sju kamper. Førstemann som vinner fire kamper i finalen stikker av med totalseieren og seierspremien på 2,7 millioner kroner. Den neste finalekampen spilles tirsdag.

Etter søndagens Carlsen-tap ledet Nakamura 2-1 i kamper, i finalen som spilles best av sju kamper. Om ikke nordmannen hadde kniven på strupen før mandagens oppgjør, var det viktig at ikke Carlsen ikke lot amerikaneren dra fra i sammendraget.

Med det som utgangspunkt tok ikke den norske verdensmesteren noen unødvendige sjanser i det fjerde partiet. Men igjen serverte Carlsen amerikaneren en skikkelig nøtt med sine åpningstrekk.

(©NTB)

Flere nyheter: