reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Venezuelas president Nicolás Maduro i et møte med journalister i Caracas på valgdagen søndag. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

Maduro vant, men få stemte i Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro har erklært seier i et parlamentsvalg som ble boikottet av opposisjonen og hvor valgdeltakelsen var svært lav.

Av NTB | 07.12.2020 08:38:22

Politikk: Da over 80 prosent av stemmene var talt opp, hadde regjeringspartiet og deres støttespillere nesten 68 prosents oppslutning, ifølge valgmyndighetene.

– Vi har gjenvunnet Nasjonalforsamlingen med flertallet av stemmene til det venezuelanske folk, sa Maduro i en TV-sendt tale.

– Dette er utvilsomt en stor seier for demokratiet, la han til, ifølge nyhetsbyrået AP.

Dette bidro høyst sannsynlig til å øke Sosialistpartiets andel av stemmene. Samtidig ble valgdeltakelsen svært lav. Bare 31 prosent av de stemmeberettigede deltok i valget, opplyser valgkomiteens leder Indira Alfonzo.

Opposisjonen vant parlamentsvalget i 2015, og Guaidó ble valgt til nasjonalforsamlingens leder noen år senere. Dette dannet grunnlag for hans påstand i fjor om at han er Venezuelas rettmessige fungerende president.

Selv om Maduro har makten i landet, har USA og en lang rekke andre land anerkjent Guaidó som Venezuelas midlertidige president.

Maduro har på sin side overkjørt nasjonalforsamlingen ved hjelp av en såkalt grunnlovsgivende forsamling som kan vedta lover.

Inflasjonen har passert 4.000 prosent, og én dollar er nå verdt mer enn én million venezuelanske bolivarer. Landet har vært rammet av mangel på viktige varer, og selv om Venezuela har verdens største oljereserver, er det også mangel på bensin og drivstoff.

I senere år har over 5 millioner mennesker forlatt Venezuela på grunn av krisen. De utgjør den største strømmen av migranter i verden med unntak av dem som har flyktet fra krigsherjede Syria.

I tillegg er Venezuela hardt ramme av koronapandemien, og Det internasjonale pengefondet (IMF) venter at landets økonomi i år vil krympe hele 25 prosent.

Samtidig som Donald Trump nekter å godta valgresultatet i USA, har den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo kommet med krass kritikk av Maduro og valget i Venezuela.

– Det som skjer i dag, er en svindel og et bedrag, ikke et valg, skrev Pompeo på Twitter søndag.

Pompeo avviste anklagene og sa at forsøket hadde endt annerledes dersom USA hadde vært involvert.

I likhet med Trump har også USAs påtroppende president Joe Biden stemplet Maduro som en diktator. Hva slags Venezuela-politikk Biden vil føre, er foreløpig uklart.

I etterkant av parlamentsvalget i Venezuela planlegger Guaidó og opposisjonen å holde en egen folkeavstemning. Her vil folk bli spurt om de vil ha slutt på Maduros styre. Hvorvidt avstemningen får noen reelle politiske konsekvenser, er usikkert.

Opposisjonen i sterkt polariserte Venezuela er neppe enige i denne tolkningen. Opposisjonsleder Juan Guaidó har anklaget regjeringen for valgfusk og oppfordret til boikott av søndagens valg på ny nasjonalforsamling.

Tross den lave deltakelsen vil Sosialistpartiet og dets støttespillere nå få kontroll over nasjonalforsamlingen – den eneste viktige institusjonen i Venezuela som inntil nå ikke har vært kontrollert av Maduro.

Bakteppet for den politiske konflikten i Venezuela er en langvarig og svært dyp økonomisk krise.

Krisen er blitt forsterket av økonomiske sanksjoner som USA har innført i et forsøk på å fjerne Maduro fra makten. I tillegg har USA siktet Maduro for «narkoterrorisme» og utlovet 15 millioner dollar i dusør til den som kan sørge for at han pågripes.

USA har lenge opprettholdt et knallhardt press mot Maduro, og den venezuelanske presidenten rettet pekefingeren mot USA etter det som tilsynelatende var et mislykket kuppforsøk eller væpnet angrep mot Maduro i vår.

(©NTB)

Flere nyheter: