Menu
President Nicolás Maduro og hans kone Cilia Flores, som er kandidat i parlamentsvalget, under et valgkampmøte i Caracas for noen dager siden. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

Maduro ligger an til seier i Venezuela – opposisjonen boikotter

Venezuelas president Nicolás Maduro sikrer seg trolig en ny seier i søndagens valg på nasjonalforsamling, delvis på grunn av opposisjonens boikott.

Av NTB | 06.12.2020 22:53:16

Politikk: Allerede klokken 6.30 lokal tid søndag åpnet valglokalene i valget på ny nasjonalforsamling. Dette er den eneste viktigste institusjonen i Venezuela der Maduro ikke har kontroll. Men nå kan dette endre seg.

Opposisjonsleder Juan Guaidó (37) anklager myndighetene for valgfusk og har oppfordret til boikott av valget. Dermed er det høyst usikkert hvor mange stemmer opposisjonen vil få.

Selv om Maduro har makten i Venezuela, har USA og en lang rekke andre land anerkjent Guiadó som landets rettmessige midlertidige president.

Etter valget risikerer 37-åringen å sitte igjen med enda mindre reell makt og innflytelse, mens Maduro tar kontroll over alle landets institusjoner.

Sivile militsmedlemmer og soldater passet på mens en jevn strøm av velgere sjekket navnet sitt på en liste utenfor valglokalet, gikk inn og viste id-kort før de registrerte stemmen på en skjerm og fikk stemmen utskrevet på papir, som de så la i urnen.

– Jeg kom for å stemme, og på mindre enn et halvt sekund har jeg stemt. Raskt, sa velgeren Rafael Espinoza.

Venezuela er hardt rammet av koronapandemien, og alle måtte ha på seg munnbind i valglokalene.

Høyesterett oppnevnte i år en ny valgkommisjon, uten godkjenning fra nasjonalforsamlingen slik loven krever. Blant de nye medlemmene er tre som USA og Canada har innført sanksjoner mot.

Valget søndag var for å velge 227 representanter i nasjonalforsamlingen han avsatte, der Guaidó inntil nå har vært president og hatt sin maktbasis.

14.000 kandidater fra over hundre partier er påmeldt valget, inkludert enkelte opposisjonskandidater som ikke svarer til Guaidó.

Opposisjonen forsøker i stedet å holde en folkeavstemning hele neste uke for å få støtte til å videreføre mandatet til den sittende nasjonalforsamlingen.

– Maduro mål er ikke å skaffe seg legitimitet. Snarere vil han utradere ethvert demokratisk alternativ i Venezuela, sier Guaidó.

USA, EU og mange land i Latin-Amerika har i lengre tid beskyldt Maduro for økonomisk vanstyre og undertrykking. De støttet Guaidó da han som nasjonalforsamlingens leder utropte seg til interimspresident i januar 2019.

Men det første entusiasmen har kjølnet, og de fleste observatører ser nå opposisjonens forsøk på å få til en folkeavstemning som en siste desperat handling på å unngå full overkjøring.

Trass i den politiske uroen i landet, gikk valget rolig for seg søndag.

Etter at opposisjonen vant en brakseier i valget til nasjonalforsamling i 2015, fratok Maduro året etter den lovlig valgte forsamlingen sin rett til å lage lover og overførte lovgivningen til en nyopprettet grunnlovsforsamling, som var fylt av hans egne støttespillere.

Guaidó oppfordret allerede i august til en boikott av valget og hevdet at det umulig kan holdes frie og rettferdige valg i Venezuela. Han betegner hele valget som en farse.

Den tidligere bussjåføren Maduro ble president da hans forbilde og mentor Hugo Chávez døde av kreft i 2013. Han ble gjenvalgt i 2018 og høstet en storm av protester, både hjemme og i utlandet.

(©NTB)

Flere nyheter: