Menu
Frankrikes nye innenriksminister Gérald Darmanin anklages for voldtekt. Foto: AP / NTB scanpix

Macrons utnevnelse av voldtektsanklagd minister møter motstand

Frankrikes president Emmanuel Macron kritiseres for utnevnelse av en innenriksminister som etterforskes for voldtekt og en metoo-kritisk justisminister.

Av NTB | 08.07.2020 09:47:59

Kriminalitet og rettsvesen: Flere titalls demonstranter deltok tirsdag på to demonstrasjoner i Paris mot utnevnelsene. Protestene var organisert av kvinnerettighetsgrupper.

– Det er et slag i fjeset. På nytt hyller vi personer som er beskyldt for voldtekt eller som sier ting som undergraver stemmene til ofre, sier Pauline Baron fra rettighetsgruppen NousToutes, som arbeider mot seksuell vold.

Den nye justisministeren og advokaten Eric Dupond-Moretti har på sin side anklagd «gale kvinner» for å «korsfeste» menn på sosiale medier i løpet av Metoo-kampanjen.

Han har også latterliggjort en kvinne som sa hun hadde blitt voldtatt, og kalt loven som forbyr verbal seksuell trakassering på gata, «en vits».

– Vi kan ikke si at fordi det gjennomføres etterforskninger, er det umulig å sitte i regjering, understreker regjeringens talsperson Gabriel Atta.

Den nye innenriksministeren Gérald Darmanin er anklagd for å ha voldtatt en kvinne i 2009. Etterforskningen er i en oppstartsfase og basert på en anmeldelse fra kvinnen i 2017. Darmanin hevder kvinnen samtykket til sex.

Den franske regjeringen understreker at den støtter likestilling. Den har likevel forsvart utnevnelsen av ministrene med henvisning til prinsippet om at man regnes som uskyldig til det motsatte er bevist.

(©NTB)

Flere nyheter: