reklame for Utvik Autoservice
Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron la fram sin redningsplan da han besøkte en Valeo-fabrikk i Étaples i Nord-Frankrike tirsdag. Foto: Ludovic Marin, Pool via AP / NTB scanpix

Storsatsing på elektriske biler i Frankrike

Med en redningsplan verdt nesten 87 milliarder kroner håper Frankrikes president Emmanuel Macron å berge landets bilindustri fra massive tap under krisen.

Av NTB | 26.05.2020 18:32:59

Arbeidsliv: Planen som Macron la fram tirsdag, omfatter en storsatsing på elektriske biler. Statlige subsidier for bilkjøpere og langsiktige investeringer i innovativ teknologi, spesielt batteridrevne biler, inngår også i planen.

– Landet vårt ville ikke vært det samme uten dets store merker – Renault, Peugeot, Citroën, konstaterte presidenten da han kunngjorde sitt mål om å gjøre Frankrike til Europas ledende produsent av såkalte rene biler.

Prislappen på 8 milliarder euro omfatter ikke en statlig lånegaranti på 5 milliarder euro som for tiden diskuteres for Renault. I tillegg kommer også summene som regjeringen allerede har brukt på utbetaling av lønnskompensasjon til ansatte i bilindustrien som er bedt om å holde seg hjemme i ukevis for å hindre spredning av koronaviruset.

Macron presenterte regjeringens redningsplan under et besøk hos leverandøren Valeo, som lager utstyr til elektriske biler, i Étaples nord i landet.

Lånegarantien til Renault var blant temaene der, og Macron opplyser at selskapet har gått med på å delta i et storstilt fransk-tysk prosjekt for å produsere elektriske bilbatterier.

Konkurrenten PSA er blant en rekke selskaper som allerede er med her, og Renaults deltakelse har vært en betingelse for den statlige lånegarantien.

Frankrike er stolt av sin bilindustri, som sysselsetter 400.000 mennesker i landet og utgjør en stor del av fabrikkindustrien. Regjeringen vil at bilprodusentene skal finne opp nye produkter og holde arbeidsplassene i Frankrike.

Bilprodusenter verden over opplever rekordstore omsetningsfall under koronapandemien. Tidligere tirsdag møtte Macron representanter for fagforeninger og arbeidsgivere i Elysee-palasset.

(©NTB)

Flere nyheter: