reklame for smiaa
Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron vil ruste opp landets atomvåpenarsenal. Foto: AP / NTB scanpix

Macron varsler atomopprustning

Europa kan ikke bare være tilskuere til et nytt våpenkappløp, sier Frankrikes president Emmanuel Macron.

Av NTB | 07.02.2020 11:16:06

Politikk: Frankrike er etter brexit den eneste gjenværende atommakten i EU og vil nå oppgradere sitt arsenal, sier Macron.

– Europeerne bør sammen innse at uten et juridisk rammeverk, kan de fort stå overfor et nytt våpenkappløp, kanskje også med atomvåpen, på egen jord. De kan ikke bare være tilskuere til et mulig fremtidig våpenkappløp, sier han. Den franske presidenten ba europeiske land jobbe for internasjonal våpenkontroll.

– Det gir oss legitimitet til å kreve konkrete tiltak fra andre atommakter for å oppnå en gradvis, troverdig og verifiserbar global atomnedrustning, sa presidenten i en tale til nyutdannede offiserer i Paris fredag.

Teorien om avskrekking sier at det er mindre trolig at land med atomvåpen angriper hverandre, av frykt for gjensidig utsletting. Det brukes som et argument for at atomvåpen er med på å sikre fred.

– Det har aldri vært viktigere å sikre oppslutning rundt det internasjonale forbudet mot atomvåpen enn nå, og Norge bør gjøre mer innad i Nato, sier Mood i en pressemelding. Han omtaler atomvåpen som «et inhumant massedrapsvåpen» og påpeker at selv en liten atombombe kan utslette en storby.

– Et nytt atomvåpenkappløp mellom verdens atommakter utgjør en eksistensiell utfordring for menneskeheten, mener Mood.

Beløpet, som tilsvarer 367 milliarder kroner med dagens kurs, utgjør rundt 12,5 prosent av det franske forsvarsbudsjettet.

Samtidig som Frankrike vil oppgradere sine atomvåpen, sier Macron at landet allerede har kuttet arsenalet til under 300 stridshoder.

På et besøk i Polen nylig sa Macron at han i fredagens tale ville ta opp doktrinen om avskrekking, og at han i de kommende månedene vil legge fram et forslag for landets allierte.

President Robert Mood i Norges Røde Kors er bekymret over Macrons varsel om atomopprustning.

Den franske nasjonalforsamlingen har vedtatt å bruke rundt 37 milliarder euro på vedlikehold og oppgradering av landets kjernevåpen fram mot 2025.

(©NTB)

Flere nyheter: