reklame
Menu
Det er ikke sikkert at Tour de France kan sykles i år. Rittet kan uansett ikke arrangeres som planlagt i juni og juli. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Macron: Tour de France kan ikke sykles i juli

Tour de France må avlyses eller utsettes, fastslår Frankrikes president Emmanuel Macron overfor Le Progres.

Av NTB | 13.04.2020 22:47:23

Sport: Mandag kveld talte Macron til det franske folk, og der kunngjorde han at portforbudet i landet forlenges til 11. mai. Koronaviruset fører samtidig til at større arrangementer med publikum ikke kan avholdes før tidligst i midten av juli, fastslo Macron.

Det danske nyhetsbyrået Ritzau skriver at Macron i etterkant av talen ga et intervju til avisen Le Progres, der han bekrefter at sykkelrittet Tour de France ikke kan kjøres i juli som planlagt.

Det betyr at 2020-utgaven av Touren enten må utsettes eller avlyses.

Franske myndigheter og representanter for arrangøren har i lengre tid holdt samtaler om utsiktene for å kunne gjennomføre 2020-utgaven av verdens mest prestisjetunge sykkelritt som planlagt.

Et tenkt scenario har vært å gjennomføre rittet uten tilskuere, men dette avviste Tour de France-direktør Christian Prudhomme i starten av april.

– Tour de France er inderlighet, entusiasme og framfor alt smil. Vi må kunne se de smilene, sa han til Sports Auvergne.

I forrige uke uttalte president David Lappartient i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) at de har mottatt henvendelser fra 650 løpsarrangører om enten avlysning eller utsettelse av løp. Det utgjør 30 prosent av konkurransene på forbundets 2020-kalender.

UCI har også opplyst at det jobbes med en alternativ terminliste for 2020-sesongen. I det arbeidet prioriteres de tre Grand Tour-rittene samt sykkelsportens såkalte monumenter.

Tour de France har vært gjennomført hvert eneste år i fredstid siden 1903. Colombianske Egan Bernal vant rittet i fjor.

Frankrike er blant landene i Europa som er hardt rammet av viruspandemien. Men det var samtidig positive signaler i Macrons tale mandag.

– Håpet er i ferd med å vende tilbake, sa presidenten.

Den siste oversikten fra helsedepartementet viste samme kveld at antallet koronarelaterte dødsfall nærmer seg 15.000 i landet. Men de daglige dødstallene er ikke så høye som de var for en uke siden, tallet på intensivpasienter faller, og franske helsemyndigheter mener landet nå har nådd et «platå» i epidemien.

Årets Tour de France skulle etter den opprinnelige planen vært innledet i Nice 27. juni. Tradisjonen tro skulle vinneren hylles etter avslutningsetappen på Champs-Élysées 19. juli.

Det internasjonale sykkelforbundet har bestemt at det som følge av viruspandemien tidligst blir åpnet for å gjennomføre ritt 1. juni. Avgjørelsen ble gjort gjeldende for alle sykkeldisipliner og syklister på alle nivåer.

Giro d’Italia er for lengst utsatt, og nå er det klart at også Tour de France blir skjøvet på eller kansellert. Det er ikke utelukket at sykkelsesongen blir forlenget for å finne plass til flere av rittene som allerede er utsatt.

(©NTB)

Flere nyheter: