Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron, i midten, ble ønsket velkommen til Mauritania av president Mohamed Ould Ghazouani. De to skal sammen med ledere fra Burkina Faso, Chad, Mali og Niger diskutere hvordan de skal beseire militante jihadister som regelmessig gjennomfører angrep i Sahel-området i Vest-Afrika. Foto: Ludovic Marin / Pool via AP / NTB scanpix

Macron og vestafrikanske ledere samlet på anti-jihadistkonferanse

Lederne i fem vestafrikanske land møtte Frankrikes president Emmanuel Macron for å diskutere tiltak mot jihadisme i Sahel-området i Vest-Afrika.

Av NTB | 30.06.2020 22:18:07

Politikk: Sammen med alliansepartner Frankrike, diskuterte lederne for Burkina Faso, Chad, Mali, Mauritania og Niger, den såkalte G5-gruppen, tirsdag strategier for å bekjempe jihadistgrupper i det såkalte Sahel-beltet i Vest-Afrika.

– Områder har blitt gjenerobret fra terroristgruppene og soldater omgruppert, sa Macron i etterkant av møtet, som tok plass Mauritanias hovedstad Nouakchott.

– Vi er overbevist om at seier er mulig i Sahel, og at den er avgjørende for stabilitet i Afrika og Europa, sa han.

Makron understreket likevel at alliansens nye taktikker har oppnådd «spektakulære resultat» og at viktige opprørsledere er blitt drept.

Konflikten brøt ut da Tuareg-separatister i 2012 begynte et opprør i Nord-Mali. Bevegelsen ble imidlertid raskt kapret av jihadistiske opprørere, og konflikten har siden spredt seg til Burkina Faso og Niger. Her har den ført til ytterligere uro mellom andre etniske og religiøse grupper.

Frankrike og FN har sendt tusenvis av soldater for å roe konflikten som har krevd livet til tusenvis av lokale soldater og sivile.

Jihadistopprørerne har vært særlig aktive i grenseområdene mellom Burkina Faso, Niger og Mali. Makron understreket at alliansen har hatt stor fremgang i regionen de siste månedene.

Konferansen fant sted seks måneder etter at alliansen i januar vedtok en mer aggressiv strategi i kampen mot jihadistopprørerne, som siden da har gjennomført nesten daglige angrep.

(©NTB)

Flere nyheter: