Menu
President Emmanuel Macron på en pressekonferanse fredag etter EU-toppmøtet på Versailles-slottet. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Macron: Krigen kan føre til sultkatastrofer

Krigen i Ukraina kan utløse sultkatastrofer i Afrika, advarer Frankrike. FN frykter at antall underernærte i verden vil øke med opptil 13 millioner.

Av NTB | 11.03.2022 16:40:21

Økonomi og næringsliv: Bakgrunnen for bekymringen er at både Russland og Ukraina er blant verdens største eksportører av korn.

– Europa og også Afrika vil bli svært destabilisert når det gjelder mat, sa Frankrikes president Emmanuel Macron fredag etter EU-toppmøtet på Versailles-slottet utenfor Paris.

Han viste til at ukrainske bønder i øyeblikket ikke har mulighet til å plante eller så.

Det trengs også en ny strategi for Afrika, ifølge Macron. Hvis ikke frykter han sult i flere afrikanske land i løpet av 12 til 18 måneder som følge av krigen i Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber landets bønder om å så til tross for krigen og de framrykkende russiske styrkene.

– I hele landet, denne våren – som hver vår – må vi så overalt, så mye som mulig, sa Zelenskyj i en videomelding fredag.

– For dette handler om livet, la han til.

President Vladimir Putin har vist til kunstgjødseleksporten og spådd økende matpriser som følge av Vestens sanksjoner.

I Brasil ønsker den høyrepopulistiske presidenten Jair Bolsonaro å åpne for mer gruvedrift i Amazonas som følge av krigen i Ukraina. Begrunnelsen er at Brasil må øke sin egen utvinning av kalium – en viktig ingrediens i kunstgjødsel – for å bli mindre avhengig av import fra Russland.

FN advarte fredag om at krigen i Ukraina kan drive opp de globale matvareprisene med opptil 20 prosent. FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) anslår at antall underernærte mennesker i verden kan øke med mellom 8 og 13 millioner.

– Vi må forberede oss på det og revurdere produksjonsstrategiene for å beskytte vår mat-uavhengighet, sa den franske presidenten.

I tillegg til at Russland og Ukraina er storprodusenter av hvete, bygg og andre landbruksprodukter, er Russland en av verdens største eksportører av kunstgjødsel.

Flere nyheter: