reklame for Sheiken Bowling
Menu
Libanesiske borgere har satt opp et flagg ved åstedet for tirsdagens enorme eksplosjon i havnen i Beirut. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix

Macron ber om internasjonal hjelp til Libanon

Verden må reagere raskt og effektivt på katastrofen i Libanon, sa Frankrikes president Emmanuel Macron da han søndag åpnet en giverkonferanse.

Av NTB | 09.08.2020 15:02:38

Ulykker og naturkatastrofer: – Målet i dag er å agere raskt og effektivt for å samordne vår bistand på bakken, slik at den kommer så effektivt som mulig fram til det libanesiske folk, sa Macron da han åpnet den digitale konferansen som mange verdensledere deltok på.

Det er Frankrikes president og FN i fellesskap som sto bak søndagens giverkonferanse.

Midlene vil bli kanalisert til Libanon via FN og andre hjelpeorganisasjoner som driver sin virksomhet under tett overvåking og kontroll.

Norge bidrar med 45 millioner kroner for å møte de humanitære behovene i Libanon. Dette beløpet kommer i tillegg til de 25 millioner som utenriksminister Ine Eriksen Søreide kunngjorde dagen etter eksplosjonen.

Mange store donorland har gjort det klart at pengene skal gå rett til ulike FN-byråer og Libanons Røde Kors og ikke kanaliseres til departementer og offentlige etater. Dette har blant andre Frankrike, Storbritannia, Canada og Australia sterkt presisert.

Norge og flere andre land fremhevet viktigheten av at den økonomiske støtten skal følges av politiske og økonomiske reformer i Libanon, særlig korrupsjonsbekjempelse, samt en uavhengig granskning av ulykken.

På lengre sikt er det foreløpig uklart hvordan gjenoppbyggingen skal skje. Dette arbeidet vil kreve innførsel av store mengder med utstyr og materialer, og byggeprosjekter i stor skala er historisk sett virksomheter som Libanons regjerende elite har visst å ta sin urettmessige andel av.

Macron understreket også at det er viktig å unngå at vold og kaos får overtaket i Beirut etter eksplosjonen tirsdag som kostet 158 mennesker livet og raserte store deler av byen.

– Libanons framtid er på spill, sa han.

Overfor rasende folk på gata og i en tale senere var han uvanlig frittalende og krevde at den diskrediterte libanesiske regjeringen må endres. Tyskland fulgte opp med lignende klar tale.

For folk flest i Libanon var den enorme eksplosjonen det endelige beviset på at landets myndigheter er korrupte og udugelige og ute av stand til å sørge for befolkningens velferd.

Det var varslet nye demonstrasjoner i Beirut søndag, dagen etter voldsomme sammenstøt og store protester, der over 200 mennesker ble skadd.

EU vil bidra med 30 millioner euro, opplyser kommisjonen. Pengene kommer i tillegg til de 33 millioner euro som ble bevilget som krisehjelp umiddelbart etter eksplosjonen i havnen tirsdag.

På kort sikt vil hjelpen som nå strømmer inn i Libanon, bli brukt til avhjelpe menneskelige lidelser.

Macron selv understreket under et besøk i Beirut tidligere denne uka at hjelpen må gå rett til folket, og at den ikke skal ende opp i korrupte hender.

(©NTB)

Flere nyheter: