reklame for Sheiken Bowling
Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron har omsider erklært at han stiller til gjenvalg. Arkivfoto: Ludovic Marin / AP / NTB

Macron bekrefter: Stiller som presidentkandidat

Frankrikes president Emmanuel Macron bekrefter at han stiller til gjenvalg i presidentvalget til våren.

Av NTB | 03.03.2022 20:12:46

Politikk: Macron lover å jobbe for å styrke Frankrike og Europa i møte med en «akkumulering av kriser».

– Det er grunnen til at jeg ber om deres tillit i en ny periode som republikkens president, skriver Macron i en uttalelse torsdag.

Han har til nå avstått fra å drive valgkamp, selv om første runde i presidentvalget finner sted allerede 10. april.

Macron har tidligere uttalt at han har hatt som intensjon å stille til valg for en ny periode, men bekreftelsen har altså latt vente på seg. Fristen for å melde seg som presidentkandidat går ut fredag, noe som gjør at Macron erklærer sitt kandidatur helt i siste liten.

Han har hittil holdt seg unna rene valgkampopptredener, men har vært desto flittigere på den internasjonale arena den siste tiden.

De siste ukene har Macron gjentatte ganger forsøkt å innta en slags meglerrolle i Ukraina-konflikten. Senest torsdag snakket han med Russlands president Vladimir Putin på telefon. Denne diplomatiske innsatsen har trolig inngått i Macrons valgkamp, har flere påpekt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Meningsmålinger har antydet at Macron ligger best an til å vinne valget, mens ytre-høyre-kandidaten Marine Le Pen fra Nasjonal samling ligger noe bak. Lenger bak ligger partiuavhengige og høyreradikale Eric Zemmour.

Flere nyheter: