Menu
Partileder Audun Lysbakken på SVs landsstyremøte på Thon Hotel Opera i Oslo lørdag. Foto: Annika Byrde / NTB

Lysbakken: – Vi kommer til å være en maktfaktor

Partileder Audun Lysbakken mener SV er sikret avgjørende innflytelse i det nye Stortinget uansett om partiet går i regjering eller ikke.

Av NTB | 25.09.2021 10:22:25

Politikk: Etter to dager med intense sonderinger på Hurdalsjøen Hotell var Lysbakken lørdag tilbake i Oslo for å delta på et landsstyremøte i SV.

Der kunne SV-lederen fortelle at det er for tidlig å si hvor sonderingene leder hen. Men Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil uansett være avhengig av SV, fastholdt Lysbakken – rett og slett fordi det ikke finnes noen andre realistiske måter å danne flertall på.

– Vi er i en strålende posisjon for å ha avgjørende makt og innflytelse i norsk politikk de neste årene, fastslo Lysbakken i åpningstalen til landsstyret.

– Vi kommer til å være en maktfaktor de neste årene.

Da partiene fredag ettermiddag avsluttet sonderingene for helgen, var det likevel synlig for alle på stedet at partilederne ikke var like muntre som da de startet samtalene torsdag morgen.

– Vi er en gjeng med godt humør, men med klare meninger og standpunkter, utdyper Lysbakken overfor NTB.

– Så er spørsmålet om vi kan finne en god måte å bruke det nye flertallet på sammen. Jeg tror det, men det er altfor tidlig å gi noen løypemelding fra Hurdal. Det må vi finne ut av i fortrolighet. Jeg skjønner at det er litt kjedelig, men det er nesten sånn det må bli. Nå må vi ha en prosess hvor vi får snakket med hverandre i fred, forklarer han.

I det nye Stortinget vil Ap og Sp for eksempel kunne danne flertall med KrF og Venstre.

Men Lysbakken tviler på at det blir aktuelt.

– Jeg tror ikke det er et spesielt fristende flertall å bruke. Det er jo et flertall som vil stå fryktelig langt fra den økonomiske politikken som alle de rødgrønne partiene har gått til valg på. Og jeg regner heller ikke med at Venstre er interessert i å underby SV i miljøsaker. Så jeg tror realiteten er at vi som har fått flertall sammen, må bruke det flertallet, sier han til NTB.

En samarbeidsavtale à la den Høyre og Frp hadde med Venstre og KrF tror han ikke på.

– Det har aldri vært framme som noe spesielt aktuelt alternativ. Vi har pekt på regjeringsdeltakelse eller opposisjon som alternativene. Men vi har ikke gått inn i akkurat hvordan vi vil ordne det hvis det blir opposisjon. Nå får vi først se om vi lykkes i å danne en regjering.

Sonderingene i Hurdal starter opp igjen mandag etter pausen i helgen, men det er uklart hvor lang tid de tre partiene vil trenge for å avgjøre om det er grunnlag for formelle regjeringsforhandlinger eller ikke.

– Sonderinger handler om å finne ut hva det kan være grunnlag for. Da tar vi oss litt tid til å gjøre det, sier Lysbakken.

Han sier han har lave skuldre.

– Vi er villige til og klare til å gå inn i en rødgrønn regjering hvis vi får den riktige politikken på plass. Men vi vet også at vi har en sterk posisjon i Stortinget. Så på den ene eller andre måten skal vi være en maktfaktor framover.

Om innholdet i sonderingene var Lysbakken ordknapp. Det eneste han ville si, var at det har vært en «god arbeidsøkt», og at samtalene mellom de tre partiene har vært trivelige og tillitsfulle.

SVs frykt har vært at Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal danne en mindretallsregjering som kan kjøre slalåm i Stortinget og hente støtte fra høyresiden i saker der det ikke passer dem å samarbeide mot venstre.

Lysbakkens budskap er likevel at SV vil være i opposisjon hvis partiet ikke går i regjering.

(©NTB)

Flere nyheter: