Menu
SV-leder Audun Lysbakken på partiets landsstyremøte på Tøyen i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria

SV-leder Audun Lysbakken hyller regjeringen for å ha hentet hjem den IS-siktede kvinnen og hennes barn fra Syria. – Helt riktig og nødvendig, sier Lysbakken.

Av NTB | 18.01.2020 11:25:07

Sosiale forhold: – Det er i våre øyne en helt riktig og helt nødvendig handling. Regjeringen har gjort det rette i denne saken. Vi vil fortsette å jobbe for at alle norske barn som er i en sånn situasjon, skal behandles på den måten, sa Lysbakken fra talerstolen på SVs landsstyremøte lørdag.

– Ungene må berges hjem til Norge, og det er også bra at de som har sluttet seg til IS, får sin straff, sa han.

Den 29 år gamle kvinnen og hennes to barn landet på Gardermoen sent fredag kveld. Kvinnen ble umiddelbart pågrepet, og barna får nå helsehjelp og blir fulgt opp av barnevernet, ifølge UD.

– Siv Jensen har sagt det som trengs å sies, nemlig at dette er en grå regjering som krangler med hverandre istedenfor å ta Norge framover, sa Lysbakken.

– Når nyheten om at Frp vurderer å gå ut av regjeringen kom, så tenkte jeg, som mange andre, at dette er nok en kjent utgave av det kjente eventyret om gutten som ropte ulv, ulv så mange ganger at ingen brydde seg. Det er nesten slik at dersom regjeringskrisen til slutt kommer, så er hele Medie-Norge så utslitt at ingen dukker opp på pressekonferansen. Men nå kan det se ut til at dette er noe mer enn det vi har blitt vant til, sa han.

– Det viser at vi er i gang med å bygge en folkebevegelse for miljø og rettferdig fordeling. Det viser at det er utrolig mange mennesker som ønsker et sterkt rødgrønt parti, sa SV-lederen.

Klimakrisen var en viktig del av Lysbakkens tale. Oljepolitikken er et tema som splitter de rødgrønne partiene, og Arbeiderpartiet har tidligere vært klare på at det vil være uaktuelt å avvikle offshorenæringen.

– Vi må begynne omstillingen nå, og det gjør vi gjennom å stanse letingen etter ny fossil energi, sa Lysbakken.

– Vi må komme i gang med å legge et grunnlag for et regjeringsskifte. Nå er debatten om hva som skal være rødgrønn politikk etter valget i 2021, i full gang, sa han.

Saken om hjemhentingen av familien har skapt voldsom misnøye i Frp, som nå truer med å gå ut av regjeringen med mindre de får innfridd en rekke nye krav.

Lysbakken sa også at partiet ved utgangen av fjoråret hadde 15.195 registrerte medlemmer, noe som er det høyeste medlemstallet i partiets historie.

(©NTB)

Flere nyheter: