Menu
Tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva holdt onsdag pressekonferanse på hovedkvarteret til et fagforbund for metallarbeidere som han selv i sin tid ledet. Foto: Andre Penner / AP / NTB

Lula langer ut mot Bolsonaro

– Dette landet har ingen regjering, hevdet Brasils ekspresident Lula da han snakket offentlig for første gang etter opphevelsen av to korrupsjonsdommer.

Av NTB | 10.03.2021 20:38:24

Medisin og helse: Sittende president Jair Bolsonaro fikk ramsalt kritikk da Luiz Inácio Lula da Silva (75) holdt pressekonferanse utenfor São Paulo onsdag.

Lula hevdet at landet i praksis er uten regjering og hudflettet Bolsonaros håndtering av koronapandemien.

– Ikke følg noen av de åndssvake beslutningene til presidenten eller helseministeren. Ta vaksinen, oppfordret Lula.

Han ønsket onsdag ikke å si om han kommer til å stille til valg – men han utelukket det ikke.

I stedet lovet han å kjempe utrettelig for Brasil og å reise rundt i landet igjen så snart han får koronavaksine neste uke.

– Han presenterte sitt prosjekt for landet, sier da Souza, som er ansatt i konsulentselskapet Dharma.

Lula styrte Brasil fra 2003 til 2010. Han tilhører det brasilianske arbeiderpartiet, er tidligere fagforeningsleder og svært populær blant landets fattige.

I 2017 og 2018 ble han imidlertid dømt til lange fengselsstraffer etter anklager om korrupsjon.

Lula og hans tilhengere har hele veien hevdet at anklagene mot ham var fabrikkert. Motivet var angivelig å hindre ham i å delta i presidentvalget i 2018 – som Bolsonaro vant.

Året etter ble Lula løslatt i påvente av en ankebehandling. Mandag denne uken ble korrupsjonsdommene opphevet av en høyesterettsdommer.

Dette vil trolig ikke skje tidsnok til å hindre Lula i å stille som presidentkandidat neste år. Dermed har han seilt opp som en av de mest aktuelle utfordrerne til Bolsonaro.

En meningsmåling i helgen tydet på at Lula er den eneste aktuelle kandidaten som har gode sjanser til å vinne over høyrepopulisten Bolsonaro, som har styrt Brasil siden 2019.

Tidligere denne uken ble korrupsjonsdommene mot Lula opphevet av en dommer i Brasils høyesterett. Det betyr at Lula trolig får mulighet til å utfordre Bolsonaro i valget neste år.

Den politiske analytikeren Creomar da Souza mener pressekonferansen minnet sterkt om en valgkamptale.

Dommen i 2018 var en del av den massive korrupsjonsavsløringen som i Brasil er kjent som Operasjon bilvask.

Hvis ikke beslutningen omgjøres av høyesterett i plenum, vil anklagene mot Lula trolig bli behandlet på nytt av en føderal domstol i hovedstaden Brasilia.

(©NTB)

Flere nyheter: