Menu
Brasils tidligere president Lula ble torsdag velsignet av paven i Vatikanet. Foto: AP/NTB scanpix

Lula fikk pavens velsignelse

Brasils tidligere president Lula ble torsdag velsignet av paven i Vatikanet, der de to drøftet utsiktene til en mer «rettferdig og broderlig verden».

Av NTB | 13.02.2020 21:46:13

Religion og livssyn: Luiz Inacio «Lula» da Silva lot omverdenen få vite om møtet gjennom bilder og kommentarer på Twitter og Facebook, mens Frans’ offisielle agenda ikke nevnte samtalen mellom de to. Vatikanet hadde heller ingen kommentarer i etterkant.

Da Silva ble satt fri i november etter 19 måneder i fengsel. Brasils høyesterett hadde kommet til at en person kun kan fengsles dersom alle ankemuligheter er blitt prøvd. Etter den tid har en domstol opprettholdt korrupsjonsanklagene mot Lula og økt straffepåstanden med fire år til 17 år.

Enn så lenge er Lula på frifot, og han fastholder hardnakket at alle anklager er politisk motivert.

Pave Frans kommer fra Argentina og er den første lederen for Den katolske kirke fra den sørlige halvkule. Han har tidligere hatt nære forbindelser til latinamerikanske ledere som nettopp Lula og den tidligere presidenten i Bolivia, Evo Morales.

Møtet mellom Fancis og Lula fant sted dagen etter at paven hadde offentliggjort en større rapport om Amazonas, der han tok avstand fra ødeleggelsen av regnskogen og utnyttelse av urbefolkningen. Paven mente også at regnskogen tilhører verdenssamfunnet, ikke bare Brasil.

Brasils nåværende president Jair Bolsonaro tok opp hansken torsdag og sa at «paven er argentinsk, men Gud er brasiliansk» – underforstått at Brasils politikk i Amazonas er sanksjonert av høyere makter enn paven.

(©NTB)

Flere nyheter: