Menu
Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko vil svare på nye EU-sanksjoner. Foto: Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP / NTB

Lukasjenko truer med å stanse gassleveranser til EU

Tyskland vil ha nye EU-sanksjoner mot Hviterussland for migrantkrisen ved den polske grensen, mens Aleksandr Lukasjenko truer med å stanse gassleveranser.

Av NTB | 11.11.2021 15:52:53

Politikk: De tusenvis av migrantene og flyktningene som sitter fast på grensen mellom Hviterussland og EU-landet Polen, har ført til en skarp ordkrig mellom landene.

Vestlige stater har gjentatte ganger hevdet at Hviterusslands autoritære leder Aleksandr Lukasjenko lurer folk fra Midtøsten til Hviterussland, for deretter å sende dem mot Polens grense som svar på sanksjoner som EU tidligere har innført etter Lukasjenkos behandling av opposisjonen.

FN har beskrevet situasjonen for de som sitter fast i grenseområdet i det kalde været, som uutholdelig. Ifølge nyhetsbyrået AFP er de flere hundre menneskene som befinner seg der nå, i hovedsak kurdere fra Midtøsten.

Sikkerhetsrådet møtes senere torsdag for samtaler om krisen.

– Vi er i en situasjon der ordentlige konsekvenser er på tide. Dette er det vi vil ha, sammen med våre europeiske partnere, sa Maas i en debatt i nasjonalforsamlingen.

Hviterussland har på sin side fastslått at Vesten provoserer fram flyktningkrisen for å innføre sanksjoner.

Han antyder at Hviterussland kan stenge av gassforsyninger fra Russland til EU.

– Hva hvis vi stanser gassleveransen? spør Lukasjenko, med henvisning til gassledningen som går mellom Jamal-halvøya og Europa, gjennom Hviterussland.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas sa torsdag det er på tide med nye sanksjoner mot Hviterussland som følge av migrantkrisen.

– Hvis de innfører ytterligere sanksjoner mot oss, må vi svare, sier Lukasjenko, ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta.

(©NTB)

Flere nyheter: