Menu
Et Lufthansa-fly er i ferd med å lande i Frankfurt. Aksjonærene sa torsdag kveld ja til en redningspakke som tidligere på dagen var blitt godkjent av EU. Foto: Michael Probst / AP / NTB scanpix

Lufthansas aksjonærer sier ja til redningspakke

Aksjonærene i det tyske flyselskapet Lufthansa har med stort flertall sagt ja til en redningspakke på nærmere 100 milliarder kroner.

Av NTB | 25.06.2020 18:34:21

Medisin og helse: Redningspakken, som er på 9 milliarder euro, har blitt framforhandlet av Lufthansa, den tyske regjeringen og EU.

Tidligere torsdag satte EU-kommisjonen sitt godkjentstempel på redningspakken.

Flyselskapet er hardt rammet av reiserestriksjonene og nedstengningene som har vært innført for å bremse spredning av koronaviruset.

Redningspakken innebærer at den tyske stat får 20 prosent eierandel i flyselskapet. Denne andelen er verdt rundt 300 millioner euro og utgjør bare en liten del av totalpakken på 9 milliarder euro. Ifølge avtalen skal den tyske stat trekke seg ut innen 2024.

Den tyske stats inntog i flyselskapet har også utløst sinne hos konkurrenter. Irske Ryanair varsler at selskapet vil klage EU-kommisjonens godkjenning inn for EU-domstolen.

– Vi har sagt til kommisjonen at vil anke alle andre avgjørelser og alle godkjenninger. Det samme gjelder for dagens godkjenning av hjelp til Lufthansa, sier Ryanairs sjefjurist, Juliusz Gomorek.

– Dette er et iøynefallende tilfelle der et rikt EU-land overser EU-avtaler til fordel for landets egen nasjonale industri, på bekostning av fattigere land, sa Ryanair-sjef Michael O’Leary før torsdagens beslutning var klar.

Før EU-kommisjonen og Lufthansas styre sa ja til redningspakken torsdag, kunngjorde flyselskapet og de kabinansattes forening Ufo enighet om en avtale som de mener vil spare Lufthansa for 500 millioner euro. Avtalen omfatter lønnsstans, reduserte flytimer, ordninger for tidlig pensjon og ubetalt permisjon for kabinansatte.

– Vi ønsker å unngå tvungne oppsigelser og permitteringer, sa HR-sjef Michael Niggemann i Lufthansa.

I likhet med mange av sine konkurrenter er Lufthansa i krise som følge av at de fleste passasjerflyene er satt på bakken som følge av koronapandemien.

Lufthansa har 138.000 ansatte.

Men det statlige oppkjøpet ergrer investorer som mener at deres egne aksjeverdier blir utvannet som følge av statlig inngrep.

Lufthansas aksjonærer skulle ta stilling til den tyske regjeringens redningspakke i slutten av mai, men valgte å utsette den av frykt for at Brussel kunne komme til å stille strenge betingelser.

Niggemann kalte avtalen, som fortsatt må godkjennes av Ufos medlemmer før den kan tre i kraft, et viktig signal før aksjonærmøtet som fant sted senere på dagen.

(©NTB)

Flere nyheter: