Menu
EUs utenrikssjef Josep Borrell på tirsdagens pressekonferanse etter giverkonferansen for Syria og nabolandene. Foto: AP / NTB scanpix

Lover 75 milliarder kroner til Syria og nabolandene

Deltakerne på giverkonferansen for Syria og nabolandene lovet i løpet av konferansen å gi til sammen 75 milliarder kroner de konfliktherjede landene.

Av NTB | 30.06.2020 18:47:50

Krig og konflikter: Videokonferansen var ferdig tirsdag kveld. Deltakerlandene lovet å bidra med totalt 6,9 milliarder euro, som tilsvarer om lag 75 milliarder kroner.

Norge, som deltok med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), bidrar med 1,75 milliarder kroner.

Rundt 11 millioner mennesker er avhengige av humanitær hjelp som følge av krigen, som har tatt livet av rundt 400.000 mennesker.

– I dag har vi vist solidaritet med befolkningen i Syria, ikke bare med ord, men med konkrete løfter om bistand som vil utgjøre en forskjell for millioner av mennesker, sier EUs kriseberedskapssjef Janez Lenarcic.

– Dette er ikke nok når en million mennesker risikerer å sulte, sier Oxfams regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Marta Lorenzo.

Giverkonferansen er en oppfølging av London-konferansen i 2016 og Brussel-konferansene i 2017, 2018 og 2019. Ministre fra en rekke land har deltatt sammen med FN-organisasjoner og representanter fra frivillige organisasjoner.

Norge ga 10 milliarder kroner til responsen på Syria-krisen mellom 2016 og 2019.

– Krigen i Syria har forårsaket enorme lidelser og ødeleggelser. Sivilbefolkningen i Syria og nabolandene er avhengig av humanitær bistand. Derfor opprettholder Norge et høyt nivå på støtten, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

Bistandsbeløpet er likevel under det som er nødvendig, mener den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam.

(©NTB)

Flere nyheter: