Menu
Nazanin Zaghari-Ratcliffe og Anoosheh Ashoori returnerte natt til torsdag til Storbritannia etter å ha sittet i fangenskap i Iran. Foto: Leon Neal / Pool Photo via AP / NTB

Løslatte britiske statsborgere har returnert fra Iran

De to britisk-iranerne som har sittet i årevis i fangenskap i Iran, landet i Oxfordshire i Storbritannia natt til torsdag.

Av NTB | 17.03.2022 03:55:15

Politikk: Flyet landet like etter klokka 1 lokal tid. De to blir løslatt etter at Storbritannia betalte en gjeld på 400 millioner pund til Iran for stridsvogner som aldri ble levert.

Den ene av dem er Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som jobber for Thomson Reuters Foundation, og ble pågrepet på flyplassen i Teheran sammen med sin lille datter i april 2016 etter å ha besøkt familien i Iran.

Hun ble dømt for planer om å velte den iranske regjeringen, noe hun avviser, og hun satt over fem år i fengsel før hun ble løslatt og satt i husarrest i sitt eget hjem i Teheran. I fjor ble hun dømt til ytterligere ett år i fengsel for å ha deltatt i en demonstrasjon ved den iranske ambassaden i London i 2009.

Den andre, den pensjonerte ingeniøren Anooshesh Ashoori, ble i 2017 dømt til ti års fengsel for å ha spionert for Israel, en anklage han avviste tvert.

Datteren, som nå er sju år gammel, har bodd med ham i London siden morens pågripelse.

Han beskriver det som en «enorm lettelse» at kona omsider fikk forlate Iran.

– Jeg tror det kommer til å være begynnelsen på et nytt, normalt liv, og forhåpentligvis en lykkelig familie, sa han onsdag.

Etter landing tok de imot henne på flyplassen.

Tida i fengsel har vært svært tøff for Zaghari-Ratcliffe, med opphold i isolat og celler uten vinduer, sultestreik og dårlig medisinsk behandling. Ektemannen har tidligere fortalt at hun sov i klærne sine i en måned og på det verste vurderte å ta sitt eget liv.

Den engelskspråklige iranske TV-kanalen Press TV meldte onsdag at Storbritannia hadde betalt gjelda til Iran for stridsvognene. Tidligere har nyhetsbyrået Fars skrevet at hun kunne bli løslatt så snart Storbritannia betalte gjelda.

Utenriksminister Liz Truss sa onsdag til BBC at hun ville prioritere å betale gjelda til Iran. Men hun passet godt på å si at det ikke er noen sammenheng mellom de to tingene.

Storbritannia har alltid unnlatt å si at pågripelsen av de to og andre i iranske fengsler hadde noe med gjelda å gjøre. Den gjaldt stridsvogner som Iran hadde betalt for, men som ikke ble levert da shah-regimet ble styrtet i den islamske revolusjonen.

Som del av samme avtale har Morad Tahbaz, en tredje pågrepet som er både britisk, iransk og amerikansk statsborger, blitt sluppet ut på permisjon.

Zaghari-Ratcliffes mann Richard Ratcliffe har utrettelig jobbet for at hun skulle løslates, blant annet ved å legge press på britiske myndigheter.

Familiene både til Zaghari-Ratcliffe og Ashoori har vært overbevist om at de to ble holdt som gisler inntil Storbritannia betalte tilbake en gjeld på 400 millioner pund for stridsvogner.

(©NTB)

Flere nyheter: