Menu
Det er snart gått fire år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra hjemmet sitt på Lørenskog. Nå er en tredje mann siktet for medvirkning til drapet på henne. Foto: Heiko Junge / NTB

Lørenskog-siktet knyttes til kryptosporet – uaktuelt med politiavhør

Mannen som er siktet for medvirkning til drapet på Anne-Elisabeth Hagen, knyttes til det såkalte kryptosporet. Han vil ikke la seg avhøre nå, sier forsvareren.

Av NTB | 12.10.2022 15:50:50

Kriminalitet og rettsvesen: Politiet har så langt ikke villet kommentere VGs nylige avsløring om at det er tatt ut siktelse mot en mann i 30-årene for medvirkning til drapet på Anne-Elisabeth Hagen (68) for fire år siden. Nå bekrefter Øst politidistrikt opplysningene og sier de mener det er sannsynlig at han hadde en rolle i forberedelseshandlingene knyttet til kryptosporet.

– Siktelsen har vært klausulert, og politiet har derfor ikke kunnet kommentere disse opplysningene tidligere. Det er kun selve siktelsen som nå er avklausulert, sier politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye i en pressemelding.

Ifølge siktelsen som VG siterer fra, skal medvirkningen ha skjedd i perioden juni 2018 til forsvinningsdatoen 31. oktober 2018.

Den drapssiktede mannen er 31 år gammel, kommer fra Oslo og er norsk statsborger. Han skal være kjent for Oslo-politiet fra før og er dømt for en rekke andre forhold opp gjennom årene, deriblant for voldtekt og bedrageri.

Siktede nekter straffskyld og mistankegrunnlaget mot ham er svakt, ifølge Dietrichson, som viser til at det ikke er sterkt til å begrunne verken pågripelse er varetektsfengsling.

– Politiet er i dialog med forsvarer om avhør av siktede for å få avklart om han har en rolle i saken. Dette er sentralt i den videre etterforskningen av kryptosporet, sier politiinspektør Reinholdt-Østbye.

– Jeg må først oppdatere meg på saken. Det er ikke aktuelt med noe avhør nå, sier forsvareren.

Fra før av er to personer siktet i saken – Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen (72) og en mann i 30-årene, omtalt som kryptomannen.

Det såkalte kryptosporet knytter seg til et løsepengekrav som lå igjen i boligen til ekteparet Hagen på Lørenskog. Sammen med en rekke trusler, ble det der fremmet krav om 9 millioner euro i monero, en konstruert kryptovaluta som nærmest ikke lar seg spore.

Flere medier har dessuten opplysninger om at kommunikasjonen med dem som fremmet kravet, skulle skje gjennom via bitcoin, en annen kryptovaluta. Man kan legge igjen korte beskjeder i den såkalte blokkjeden.

– Siktelsen endrer ikke politiets vurdering av de to hovedhypotesene i saken, som begge fortsatt etterforskes fullt ut, sier Reinholdt-Østbye.

– Jeg kan bekrefte at min klient tidligere er straffeforfulgt for blant annet ID-tyveri og Nav-bedrageri, samt håndtering av utbytte derfra som senere er blitt plassert i krypto. Så ja, det er riktig at han har hatt befatning med krypto og at politiet derfor har noen spørsmål til ham. Men dette har ingenting med drap å gjøre, sier forsvareren, advokat Marius Dietrichson, til NTB.

Anne-Elisabeth forsvant fra parets hjem på Fjellhammar i Lørenskog 31. oktober 2018. Saken var hemmelig for offentligheten i flere måneder og ble først etterforsket som en bortføringssak. Politiet endret så hovedhypotese og mener nå at hun er blitt drept.

Flere nyheter: