Menu
NHOs direktør for arbeidsliv, Nina Melsom, mener det er klokt å utsette lønnsoppgjøret til høsten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Lønnsoppgjøret utsettes til høsten

Vårens lønnsoppgjør blir utsatt på grunn av korona-krisen, skriver VG.

Av NTB | 13.03.2020 19:01:50

Medisin og helse: Partene i frontfaget, Fellesforbundet og Norsk Industri, er blitt enige om å ta en pause i de pågående forhandlingene om revisjon av Industrioverenskomsten, melder Riksmekleren fredag kveld.

– I forståelse og samråd med samtlige hovedorganisasjoner er det derfor besluttet å utsette oppstart av årets tariffmeklinger, opplyser riksmekler Mats Wilhelm Ruland.

Beslutningen er tatt med bakgrunn i virussituasjonen som har oppstått. Delegasjonene er etter det NTB kjenner til blitt enige om at det vil være best både for egne forhandlinger og omgivelsene å ta en pause.

Både LOs første nestleder Peggy Hessen Følsvik og NHOs direktør for arbeidsliv, Nina Melsom, er enige i beslutningen.

– Situasjonen har endret seg så raskt og fått så dyptgripende konsekvenser for hele det norske samfunnet at det er klokt å utsette dette oppgjøret, sier Melsom i en kommentar.

Dette får betydning for alle de andre tariffoppgjørene dette året.

Det betyr at dagens tariffavtaler fortsatt gjelder inntil videre. Både oppgjøret i offentlig sektor og resten av privat sektor utsettes.

De to partene er enige om å gjenoppta forhandlingene mandag 3. august. Etter at Norsk Industri og Fellesforbundet er ferdige vil de øvrige forhandlingene deretter bli gjennomført fortløpende.

– Vi kan ikke risikere å gjennomføre et oppgjør som ender i brudd og potensiell streik nå. Som ansvarlig fagbevegelse tar vi nå vår del av ansvaret for at samfunnet skal komme seg best mulig gjennom koronakrisen, sier han.

– Nå konsentrerer vi oss om å hjelpe medlemmene våre gjennom krisen. Så skal vi jobbe for bedre lønns- og arbeidsvilkår når krisen er over, sier YS-lederen.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup som er ansvarlig for statens lønnsoppgjør, mener også at utsettelsen er nødvendig.

– Vi står i en krevende situasjon som kan få store konsekvenser for norsk arbeids- og næringsliv. Det er derfor en klok og riktig beslutning å utsette lønnsoppgjøret, da det gjør det naturlig å utsette lønnsoppgjøret i staten. Vi har avtalt et møte til uken, og vil da diskutere hvordan vi skal håndtere situasjonen fremover, sier han.

Det er ingen i forhandlingsdelegasjonene som har fått påvist koronavirus eller som er i karantene. Men et par har følt seg dårlige og er da blitt sendt hjem som en forsiktighetsregel.

– Vårt system for lønnsdannelse er basert på at den konkurranseutsatte delen av industrien setter rammen for de andre oppgjørene. Derfor vil også alle de andre oppgjørene bli utsatt til frontfaget har forhandlet ferdig, sier Følsvik.

– I den ekstraordinære situasjonen landet vårt er inne i er dette en riktig og nødvendig beslutning, sier YS-leder Erik Kollerud.

Flere nyheter: