Menu
Londons politisjef Cressida Dick melder torsdag at hun går av. Her sammen med London-ordfører Sadiq Khan i 2017. (Arkivfoto: Alastair Grant / AP / NTB

Londons utskjelte politisjef går av

Londons politisjef Cressida Dick går av etter flere kontroverser. Londons ordfører Sadiq Khan sier han ikke er fornøyd med innsatsen hennes.

Av NTB | 10.02.2022 21:50:33

Politikk: Dick sier i en uttalelse at hun er lei seg.

– Det er tydelig at ordføreren ikke lenger har den nødvendige tilliten til mitt lederskap. Han har ikke gitt meg noe annet valg enn å gå av som politisjef, sier hun.

Bare få timer tidligere uttalte hun at ikke hadde noen planer om å gå av.

Dick er trukket inn i en rekke kontroversielle saker, blant annet den såkalte partygate-skandalen rundt statsminister Boris Johnson.

Hun har fått skarp kritikk for ikke å ha etterforsket lovbrudd i Downing Street, der det skal ha blitt begått brudd på koronareglene mens politivakter var til stede.

Politiet innledet først i slutten av januar en etterforskning av saken.

Rapporten viste til vitsing om voldtekt og annen støtende språkbruk i meldinger betjentene har sendt i sosiale medier, og sier at dette representerer en utbredt kultur blant politibetjentene og ikke kan tilskrives enkelttilfeller.

Londons ordfører Sadiq Khan sa i forrige uke han ikke er fornøyd med Cressida Dicks respons på rapporten, ifølge BBC.

– Jeg vet at drapet på Sarah Everard og mange andre grusomme saker har nylig svekket tilliten til denne fantastiske polititjenesten, sier Dick ifølge Sky News.

London-politiet slo også hardt ned på en minnemarkering for Everard på grunn av koronareglene som gjaldt på den tiden. Bilder i sosiale medier viste at politiet holdt tilbake og satte håndjern på flere personer. Sadiq Khan kalte da politiets håndtering for «uakseptabel».

– Politiet er ansvarlig for å håndheve koronareglene, men ut fra bildene er det tydelig at reaksjonen til tider verken var hensiktsmessig eller proporsjonal, sa han.

– Det er åpenbart at den eneste måten å få satt i gang de omfattende endringene som trengs, er med nytt lederskap i London-politiet, sier Khan i en uttalelse.

Dick, som hadde jobben som politisjef i fire år, har sagt seg villig til å fortsette i en kort periode for å sørge for en ryddig overgang.

Avgangen torsdag knyttes imidlertid direkte til en rapport fra forrige uke, der det beskrives kvinnehat, diskriminering og seksuell trakassering i politiets rekker – og spesielt blant de ansatte på Londons mest sentrale politistasjon på Charing Cross.

Også den mye omtalte Sarah Everard-saken ligger bak misnøyen med politisjefen. Everard ble drept av en politibetjent i 2021, noe som førte til en massiv debatt om kvinners rettssikkerhet i Storbritannia og flere demonstrasjoner.

Khan sier han nå skal jobbe tett med innenriksdepartementet for å finne en ny politisjef med tanke på å gjenopprette tilliten til London-politiet.

Flere nyheter: