Menu
Skuespiller Sven Wollter under innspillingen av filmen «Dag för dag» i fjor. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / NTB

Löfven: – Sven Wollter var en av Sveriges største

Sveriges statsminister Stefan Löfven kaller avdøde Sven Wollter en av Sveriges mest folkekjære skuespillere, og sier han var dedikert til sine politiske ideal.

Av NTB | 10.11.2020 22:23:01

– Sven Wollter var en av Sveriges største og mest folkekjære skuespillere. Like trofast som han var mot kunsten, var han dedikert til sine politiske idealer. Mine varmeste tanker går i kveld til hans familie og venner, skriver Löfven i en skriftlig uttalelse.

– Wollters bortgang som følge av covid-19 minner oss alle på bryskt vis om alvoret i den pandemien som herjer i landet vårt, fortsetter statsministeren.

Den 86 år gamle skuespilleren døde tirsdag. Sven Wollters datter, Stina Wollter kunngjorde dødsfallet tirsdag ettermiddag på Instagram.

Han skal ha dødd i hjembyen Luleå, og Stina Wollter vil takke personalet på intensivavdelingen i byen, skriver Aftonbladet.

Wollter har også utgitt to plater, hatt eget radioprogram og skrevet tre romaner. Han var gift tre ganger og hadde til sammen fem barn.

– Jeg er 86 år gammel, vet du, så jeg har grunn til å være litt urolig, kommenterte Wollter.

Skuespilleren var også politisk engasjert og mangeårig medlem av det kommunistiske partiet i Sverige. Da han i 1999 fikk livvakter etter drapstrusler fra nynazister, fortalte Wollter at han hadde blitt truet med juling siden 1970-tallet.

I fjor var han blant 171 svenske artister og kulturfolk som krevde boikott av Sveriges deltakelse i Eurovision i Israel.

– Det er med grenseløs sorg Sven Wollters familie herved meddeler at han i dag, 10. november, fløy rett inn i lyset som følge av covid og en velbrukt kropp med lunger med kols og emfysem, som ikke orket å holde ut denne siste prøvelsen. Han fikk en avslutning uten smerte, omgitt av alle sine nærmeste. Sven ble 86 år, heter det i innlegget.

Wollter spiller dessuten hovedrollen i dramakomedien «Dag för dag», med planlagt premiere neste år. Den handler om en husbilreise til en selvmordsklinikk i Sveits.

Wollter skal ha blitt koronasmittet på besøk hos sin sønn i Stockholm i oktober. Han har vært på turné med bandet Nynningen i høst, men de to siste konsertene ble utsatt på ubestemt tid da koronasmitten ble kjent.

Flere nyheter: