Menu
Sveriges statsminister Stefan Löfven vil snakke med samarbeidspartiene før han tar en beslutning om det skal holdes nyvalg i landet. Foto: Lars Schröder/TT NYHETSBYRÅN / NTB

Löfven lar Sverige vente på viktig beskjed etter mistillit

Statsminister Stefan Löfven vil ennå ikke gi beskjed om han vil gå av eller skrive ut nyvalg. Den kommer først i løpet av en uke.

Av NTB | 21.06.2021 12:38:55

Politikk: På en pressekonferanse mandag sier Löfven at han nå skal snakke med samarbeidspartiene, og han utelukket ikke at han kommer til å skrive ut nyvalg.

– Sverige befinner seg i en meget vanskelig situasjon, sa den svenske statsministeren en time etter at hans rødgrønne regjering tapte en mistillitsvotering i Riksdagen.

Han påpekte deretter at det er et tilfeldig flertall som har felt regjeringen.

– De har stemt bort regjeringen, men uten å være enige i sak og uten å kunne legge fram et regjeringsalternativ, sa Löfven.

– Jeg beklager at Vänsterpartiet avviste den mulige veien framover, la han til og uttrykte stor skepsis til at partiet har gjort ens sak med Sverigedemokraterna og felt en rødgrønn regjering,

På pressekonferansen understreket han også at han har en uke på seg til å ta en beslutning om det skal skrives ut nyvalg, og at han muligens vil bruke hele uken før det kommer noen beskjed.

Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna og Kristdemokraterna stemte ja til et mistillitsforslaget.

Löfvens mindretallsregjering har siden januar 2019 måttet støtte seg på Centerpartiet, Liberalerna og Vänsterpartiet.

Liberalerna har tidligere varslet at det kommer til å trekke seg fra samarbeidet før valget som etter planen skal holdes høsten 2022.

Hvis Löfven ikke lyser ut nyvalg, må regjeringen gå av og det er duket for nye regjeringssonderinger i Sverige.

(©NTB)

Flere nyheter: