reklame
Menu
Sveriges statsminister Stefan Löfven ved en tidligere pressekonferanse. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB

Löfven: – Ingen skal måtte avstå fra vaksine grunnet økonomi

Sveriges statsminister Stefan Löfven gjør det klart at koronavaksinen vil være gratis når den kommer. Sverige har sikret seg to millioner doser.

Av NTB | 04.12.2020 09:38:20

Medisin og helse: Koronavaksinasjonen starter i første kvartal neste år, altså innen april, opplyste Löfven under en pressekonferanse fredag morgen.

Eldre, personer i risikogrupper og ansatte i helse- og omsorgssektoren kommer først i køen.

Dette er samme prioriteringer som Folkehelseinstituttet har anbefalt i Norge.

– Nå ruster landet for å kunne vaksinere mot covid-19. Det er en stor logistisk utfordring, sier Löfven, som understreker at landet er godt forberedt på å distribuere vaksinedosene.

– Vi har god struktur, vi har god organisering, vi har god kontroll.

Ifølge Löfven har Sverige besluttet å delta i en EU-avtale om å kjøpe vaksine fra Moderna, som står bak en av de mest lovende vaksinekandidatene.

– Så fort det finnes godkjenning fra den europeiske legemiddelmyndigheten og EU-kommisjonen, så setter vi i gang, sa Löfven fredag.

Moderna planlegger å ha 100 til 125 millioner doser klar i første kvartal neste år. Men mesteparten av disse er forhåndssolgt til USA, opplyser selskapet ifølge nyhetsbyrået AFP.

Vaksinen har en virkegrad på 95 prosent, og det er ikke meldt om alvorlige bivirkninger.

Totalt har 272.643 personer fått påvist smitte.

Sverige har nå 69 koronadødsfall per 100.000 innbyggere, mens Norge til sammenligning har seks. Sverige er for tiden ett av landene i verden med høyest smittetrykk.

Regionene i Sverige får 300 millioner svenske kroner som skal brukes på vaksinering. Fra før har Folkhälsomyndigheten (FHM) fått 4,5 milliarder svenske kroner til formålet.

Sverige er hardt rammet av koronapandemien. Torsdag passerte landet 7.000 koronadødsfall samtidig som det ble meldt om 6.485 nye smittetilfeller på ett døgn, ifølge tall fra FHM.

(©NTB)

Flere nyheter: