Menu
Sassuolo-spiller Manuel Locatelli sørget med to mål for at Italia ble første lag som er klar for åttedelsfinale i fotball-EM. Sveits ble slått 3-0. Foto: Ettore Ferrari, Pool via AP / NTB

Locatelli senket Sveits med to mål – Italia først til åttedelsfinale i EM

Sassuolo-spiller Manuel Locatelli sørget for at Italia som første lag i fotball-EM er klar for åttedelsfinale. Han scoret to ganger da Sveits ble slått 3-0.

Av NTB | 16.06.2021 22:52:43

Sport: Ciro Immobile er også tomålsscorer i EM. Han misset et par kjempesjanser før han rett før slutt fastsatte resultatet.

Et italiensk lag uten baklengsmål på 965 minutter er i ferd med å seile opp blant de heteste EM-favorittene. Roberto Mancinis lag har vunnet sine to første kamper på overbevisende vis.

«Gli Azzurri» er nå ubeseiret i 29 kamper, hvorav de ti siste er vunnet uten et eneste baklengsmål. Allerede søndag kan Mancinis lag tangere den italienske rekorden på 30, satt under trenerlegenden Vittorio Pozzo (som førte Italia til to VM-titler) fra 1935 til 1939.

– Jeg er så heldig å ha store spillere som nyter å spille fotball, liker å ha det gøy på banen og spille med risiko, som er essensen av denne sporten, sa Mancini.

Han hevder at Frankrike, Portugal og Belgia fortsatt må regnes som større favoritter.

– En av dem er verdensmester, en er europamester og en har toppet Fifa-rankingen en god stund. Det er lag som er formet over tid, og det er normalt at de er foran oss, sa han.

– Men alt kan skje i fotballen. Ingenting er sikkert.

Italia er allerede garantert å bli blant de to beste i sin gruppe og står igjen som gruppevinner om det blir minst ett poeng mot Wales. Det blir imidlertid Italias siste kamp hjemme i Roma i dette mesterskapet.

Som gruppevinner blir det åttedelsfinale i London og eventuell kvartfinale i München. Både semifinaler og finale i mesterskapet spilles på Wembley.

Jubelen varte likevel ikke lenge. Målet ble gransket av VAR, og bildene viste at ballen var borti armen til Chiellini før den falt ned. Dommeren annullerte for hands.

Noen minutter senere gikk Chiellini til italienernes bekymring av banen med skade, men det skulle ikke vare lenge før hjemmetilhengerne på Stadio Olimpico kunne juble.

Berardi fintet og rykket fra Ricardo Rodríguez og tok seg nesten til dødlinja før han slo skrått ut i feltet. Der var Locatelli i enden av et helhjertet løp, og han trengte bare å sette foten på ballen for å gjøre 1-0.

– Jeg kjenner Domenico og visste at han ville gjøre noe slikt, derfor skyndte jeg meg inn i feltet, sa Locatelli til uefa.com.

Der Tyrkia i åpningskampen tettet igjen bakover og håpet å stoppe Italia, prøvde Sveits å presse høyt og nekte italienerne å få i gang spillet sitt. Ingen av dem lyktes, og tross Chiellinis skade slapp et Italia-forsvar uten baklengsmål siden oktober i fjor knapt sveitserne til en sjanse.

Til pause var 1-0-ledelsen fullt fortjent, og den kunne fort vært større.

– Det første målet tilegner jeg familien min. Det andre var for alle Italias tilhengere, for vi vil gjøre dem lykkelige igjen, sa Locatelli. Italia greide ikke å kvalifisere seg til VM i 2018, men nå øyner italienerne landslagets første tittel siden 2006.

Steven Zuber hadde et godt forsøk på å sprekke nullen til Italia da han kom til skudd fra noe spiss vinkel i det 65. minutt, men Gianluigi Donnarumma svarte med en fotparade og tok seg også av returen.

Italia fortsatte å dominere. Immobile hadde et par kjempesjanser til å øke til 3-0 alene med keeper, men traff ikke mellom stengene. Det gjorde han derimot på et distanseskudd i det 89. minutt.

Lagkaptein Giorgio Chiellini trodde han hadde gitt Italia ledelsen i det 19. minutt. Han knuste to motspillere i lufta på et hjørnespark fra Lorenzo Insigne. Ballen falt ned foran føttene hans sammen med den ene av motspillerne, Manuel Akanji. Chiellini skjøt den mellom beina på den andre sveitseren, Granit Xhaka, og i mål.

I det 26. minutt sto Manuel Locatelli noen meter inne på egen halvdel og tok imot et sveitsisk klareringsspark. På volley sendte han klubbkameraten Domenico Berardi på løp nedover høyresiden.

Etter sidebytte startet sveitserne friskt og så ut til å ha noe på gang, men håpet ble slukket av Locatelli. Etter en italiensk opprulling fra høyre fikk han ballen fra Nicolò Barella og brukte venstreslegga fra 20 meters hold. Ballen sneiet en sveitser og føk inn ved stolpen mens keeper Yann Sommer var utmanøvrert.

(©NTB)

Flere nyheter: